Flera musikbolag har börjat sälja musik direkt på usb-minnen och andra säljer hela mp3-spelare eller ”kompletta” datorer i detta format.

I takt med att priset på usb-minnen sjunker börjar minnespinnarna ersätta cd-skivor för distribution av musik och även rörliga bilder och material för marknadsföring. 

Budget och punk

Till och med regeringens budgetproposition, ”nådiga luntan”, bars runt finansminister Pär Nuders hals i en minnespinne. De senaste årens cd-skivor är alltså ett minne blott.

Redan hösten 2004 började det tyska punkbandet Supersmart leverera sina låtar på usb-minnen, men den distributionsformen har hittills fått få efterföljare. Det förklaras troligen med höga priser på flashminnen.

När det lilla musikbolaget Kaschmir i Stockholm nu börjar sälja musik på minnespinnar har det lyckats pressa priset till 99 kronor. På det 64 MB stora usb-minnet ryms nio låtar med Laila Adéle tillsammans pressbilder och information om inspelningen samt låttexter på en pdf-fil.

– Vi har köpt upp ett mindre restlager av usb-minnen för att känna på efterfrågan, säger Lukas Berg på Kaschmir.

– Vi har inga fler planerade usb-stick i produktion men hoppas väcka en reaktion och manar andra att ta efter, berättar han vidare.

På köpet
En annan trend är att man bygger in en komplett mp3-spelare i ett usb-minne, något som exempelvis gäller för Apples Ipod Shuffle och nu senast i en serie Walkman från Sony där den billigaste kostar 800 kronor i butik.

Eric Gjerulf, produktchef på Sony Sverige tror på idén att även sälja musik på det här viset.

– Det är en intressant kampanjidé att antingen ge kunderna musik på köpet när de köper en Walkman med usb-kontakt eller att lägga med en kod för nerladdning av musik till spelaren, säger han. 

Dator på en pinne

Ett relativt nytt fenomen är minnespinnar med förinstallerat operativsystem, webbläsare och kontorsprogram. På fingergear.com säljs Computer-On-a-Stick med ett ingångspris på 59 dollar, cirka 450 kronor, för ett minne på 256 MB.

– Fördelen är att det inte finns något kvar på värddatorn när man är färdig och man har allt med sig, säger Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner.

– Usb-minnena ersätter framför allt cd-skivor vid produktion av små serier av material som ska distribueras och där man enkelt vill kunna göra ändringar. Kostnaden är fortsatt högre, men formfaktorn mycket mer attraktiv och de går att återanvända, säger Leif-Olof Wallin.

Fakta

En cd-skiva kostar några kronor i tillverkningskostnad med ett usb-minne med logga kostar cirka 80 kronor för 64 MB och 150 kronor för 256 MB. En mp3-spelare med usb-kontakt kostar cirka 800 kronor med 512 MB minne.

Fördelen med usb-minnen är att de är små och går att använda även på de ultraportabla datorer som saknar cd-läsare.

Kaschmirs verksamhet presenteras på Kaschmir.se.