Betallösningar var namnet på det seminarium som investmentbanken Redeye arrangerade under torsdagen. Fyra företag hade bjudits in till diskussionen: Dibs, Izettle, Payson och Wywallet.

Tanken var att i stort diskutera betalningslösningar men mycket fokus riktades mot de mobila betalningarna.

CS har tidigare rapporterat om det myller av aktörer och lösningar som börjar växa fram – när representanter för några aktörer möttes passade de på att ställa kniviga frågor till varandra, men det viskades också mycket om Klarnas framåtmarsch i lokalerna. Företagens representanter var relativt eniga om följande: variationen är stor på området mobila betalningar, och det kan bli oroligt om konsumenterna inte hänger med och tröttnar på floden.

– Jag håller med om att det är fragmenterat, och att Izettle nu också säljs av Telia som är ägare i 4T gör det hela ännu mer komplext. Mastercard ägs av bankerna och levererar en walletlösning, bankerna en egen lösning, säger Dibs vd Eric Wallin.

Vilka som ska gå segrande ur kampen har han dock inget svar på – snarare kan det bli mer fragmentering.

– Vi måste övertyga butikerna att välja rätt lösning – och problemet är att de inte vill dela sin plattform, utan de vill hålla det helt för sig själva, säger Eric Wallin.

Dibs har också satsat mer resurser på mobilområdet. Liksom Payson som berättar att man tittar på hur deras betallösningar ska kunna användas mobilt.

– Att surfa mobilt och göra ett köp är fortfarande litet. Jag har hört rapporter från e-handlare att 20–30 procent av trafiken är mobil, men köpen är bara en procent, säger vd Oscar Bjursten.

De fyra stora telekomoperatörerna i Sverige fanns också representerade, genom den gemensamma satsningen Wywallet.

– Man måste tjäna pengar på lösningarna. Nu är det väldigt många som vill in och syssla med mobila betalningar, som är väldigt heta. Jag tror inte att det kommer att fragmenteras på samma sätt i fortsättningen, säger Adam Hasslert, marknadschef för Wywallet.

DIBS-vd:n Eric Wallin hoppas att några tunga aktörer, som dock inte finns på plats just den här dagen, ska styra upp situationen: bankerna.

– Vi måste hitta bredare överenskommelser och jag tror att bankerna kan driva det. Helt klart är i alla fall att mycket pengar är inblandade, säger Eric Wallin.

Fakta

Telekomjättarna

Genom gemensamma bolaget 4T har man startat satsningen Wywallet. Använder flera tekniker för betalningar, bland annat sms och ett eget konto.

Kortjättarna

Mastercard och Visa har båda aviserat kommande walletlösningar, med bland annat nfc-teknik och onlinebetalningar i arsenalen.

Veteranerna

Företag som Dibs och Payex, som har sin bakgrund i betallösningar för webben, jobbar också med mobila betalningar.

Bankerna

Storbankerna, plus ytterligare några banker, har lanserat tjänsten Swish, som kopplar samman de olika mobilbankerna. I förstaläget en p2p-tjänst, men handel är inte utesluten. Bankerna konkurrerar också med enskilda tjänster.

Uppstickare

Bolag som Mopper, Seamless och Payair satsar helt eller delvis på qr-koder. Izettle är också med på banan, men med en tjänst för att ta betalt med mobilen – inte betala.