Google har nyligen slutfört uppköpet av Motorolas mobilverksamhet, något som kan ha fungerat som en sporre för Facebook som enligt flera amerikanska medier nu ska utveckla egna telefoner. Källor till New York Times uppger att Facebook knutit till sig ett antal av Apples tidigare utvecklare som ska leda det nya telefonprojektet.

Redan för två år sedan började det spekuleras i att Facebook skulle vara på gång med en egen telefon och det skulle ske med HTC som hårdvarupartner. Samarbetet mellan de båda går under arbetsnamnet Buffy och har hittills lett till att HTC kommit med två Andoidtelefoner där man integrerat Facebooks tjänster.

enligt de amerikanska medieuppgifterna är nästa steg i utvecklingen en telefon där Facebook står som leverantör av både innehåll och hårdvara med start någon gång under nästa år. I den utökade mobilsatsningen tyder mycket på att Facebook även har planer på en egen webbläsare eller köp av någon av de mindre aktörerna. Sedan återstår att se om företaget även kommer att följa Googles exempel när det gäller utveckling av ett eget operativsystem. Den sista pusselbiten i Facebooks mobila bygge kan vara en egen sökmotor vilket skulle innebära att banden med ärkerivalen Google bryts.

– Jag kan se att det är frestande för Facebook att utveckla egna telefoner men rent generellt är jag väldigt skeptisk till om det är en bra idé. Få personer köper en smarttelefon eller padda för att primärt hålla på med Facebook så det är svårt att optimera den bortom att ha en speciell Facebookknapp, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Även konsultbolaget Sogetis mobilexpert Andreas Sjöström är skeptisk.

– Det är väldigt svårt att bygga en bra telefon, mycket svårare än något annat Facebook byggt hittills.

Ännu svårare är det att bygga en bra telefonplattform med ett operativssystem som attraherar både användare och utvecklare och lägger grund för ekosystem som App Store, Itunes och Google Play.

Fakta

Facebook har nyligen lanserat appen Camera, inledningsvis för Iphone. Appen kan användas för att ladda upp bildserier och genomföra bildbehandling direkt i mobilkameran. Sedan tidigare har Facebook utvecklat mobilappen Messenger för meddelandehantering.