E-böcker har knappast fått något större genomslag, mycket beroende på konkurrensen från mobiler och handdatorer. Men företag som Sony och Philips fortsätter utvecklingen av läsplattor i varierande storlek.

Senast ut med en sådan är Irex Technologies, ett företag som startats som en spinoff från Philips. Företagets produkt, Iliad ER 0100 har en svartvit skärm på 8,1 tum med upplösning på 1024x768 punkter och 16 gråskalor.

Lagrar på flash
Informationen till surfplattan kan överföras via minneskort, usb-minne, usb-koppling till pc eller allra enklast via trådlösa nät. Iliad bygger på en Intel Xscale-processor på 400 MHz, har 64 MB ram samt ett flashminne med 224 MB ledigt utrymme.

Enligt Irex Technologies ska detta räcka för att lagra de dagstidningar och e-böcker som man kan tänkas ladda ner under en månad.

Först ut i Sverige med att testa produkten är Sundsvalls tidning.
– Vårt test görs i samarbete med Högskolan i Halmstad och är begränsat till 10 användare under 14 dagar. Vi har testat att våra xhtml-dokument fungerar i Iliaden, men vi får inte våra läsplattor förrän första veckan i maj, berättar Svenåke Boström på Sundsvalls Tidning.

Snart även färg
De e-tidningar som nu finns tillgängliga kostar kring 3000 kronor men priserna förväntas sjunka avsevärt under kommande månader samtidigt som tillverkarna börjar utnyttja ny teknik med stöd för färgskärmar.

– Vi vill gärna göra detta även om det är svart-vitt, för att testa tekniken främst, men också för att se hur läsarna upplever att navigera i det här formatet, säger Svenåke Boström.