Wikileaksgrundaren Julian Assange ska lämnas ut till Sverige, efter dagens beslut av den brittiska högsta domstolen. Nu befaras nätattacker mot svenska intressen, eftersom hackarnätverket Anonymous har uttalat sitt stöd för Assange.

I Sverige har polisen en höjd beredskap till följd av domstolsbeslutet.

– Det finns inget direkt uttalat hot utan det här gäller mer den allmänna hotbilden. Hackare har tidigare visat vad de är kapabla att ställa till med, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert vid Rikskriminalpolisen.

I samband med att misstankarna mot Assange väcktes 2010 attackerades webbplatserna hos Åklagarmyndigheten och advokatfirman Borgström & Bodström, som företräder de två kvinnor som anmält Assange. Mot bakgrund av de attackerna har polisen rekommenderat ansvariga för samhällsviktiga funktioner att vara uppmärksamma på onormala händelser och aktiviteter.

– Vi kan inte peka ut någon särskild aktör. Det mesta i samhället är beroende av it-funktioner numera, säger Anders Ahlqvist.

Såväl Säkerhetspolisen, Säpo, som övrig polis i Sverige, följer händelserna, både på ett nationellt och ett internationellt plan.

Julian Assange har trots anklagelserna många supportrar. Utanför domstolen väntade en stor folkmassa på beskedet om utlämningen och förutom Anonymous har även kulturprofiler som författaren John Pilger uttryckt sitt stöd. De protesterande befarar att Sverige kan komma att lämna över Assange till USA och att han där kan ställas till svars för de publiceringar av hemliga dokument, bland annat från krigen i Irak och Afghanistan, som Wikileaks har gjort.