10Gen är en av de ledande leverantörerna av Nosql-databaser och får kapitalinjektionen från New Enterprise Associates och flera andra investerare, däribland Sequoia Partners och Flybridge Capital.

– Pengarna ska användas för utveckling av databasen Mongo DB och för att ge stöd till de allt fler kunderna, säger företagets chef Max Schireson, till IDG News. Sedan grundandet har 10Gen dragit in totalt 73 miljoner dollar från investerare.

Bland de idag 400 kunderna återfinns bland andra Disney, HP och MTV. Företaget växer snabbt. 10Gen har på kort tid växt från 20 till 130 anställda och räknar ha en personalstyrka på 200 i slutet av året.

Nosql-databaser skiljer sig från traditionella databaser genom att data inte behöver vara fördefinierade. Ett användningsområde är stora data, Big data, alltså analyser av stora mängder ostrukturerade data som inte går att definiera på förhand, från exempelvis sociala medier, kundvårdsdata och klickströmmar.

Även andra leverantörer av Nosql-databaser, som Couchbase and Datastax, har lockat investerarna och drog nyligen in 24 miljoner dollar, respektive 11 miljoner dollar, i riskkapital.

– Big data är hett eftersom världen genererar mer data än någonsin tidigare. År 2020 finns det 40 gånger så mycket data som idag, där 80 procent är ostrukturerade eller halvstrukturerade. Det skapar helt nya möjligheter för nya analysplattformar, säger Luis Robles, som är talesperson för Sequoia.