Palmsecure är ett biometriskt inloggningssystem som Fujitsu sålt sedan 2006 och som i dagsläget används av cirka elva miljoner människor, främst japanska bankkunder i samband med uttag i bankomater. Nu är det dags för en svensk introduktion och Fujitsu har därför presenterat systemet både för banker och olika butikskedjor.

När CS får en visning av systemet hos Fujitsu i Kista ges en bild av att man i framtiden kan göra sig av med både id-kort, lojalitetskort och kanske till och med kreditkort.
– Efter tsunamin i Japan ökade intresset ordentligt hos de japanska bankerna. Många kunder hade förlorat både sina id-handlingar och bankkort och kunde därmed inte betala för varor i affären. Detta har lett till att bankomater i Japan utrustats med denna teknologi, säger Fujitsus affärsutvecklare Fredrik Söder.

Palmsecure används främst för säker inloggning till olika system men Fredrik Söder ser inget hinder för att systemet kan ersätta plastkorten.
– När man väl har registrerat sig i bankens system känns det meningslöst att logga in sig för att ta ut kontanter när man istället kan man använda handen för att registrera sitt köp.

Under senare tid har Fujitsu börjat leverera kompletta kassasystem där varorna identifieras automatiskt utan inblandning av kassapersonal. De system som levereras nu går att komplettera med en Palmsecure-modul som skulle innebära att man inte längre behöver ha med sig plånboken till butiken.

Tekniken kring detta har varit i utveckling under ett 20-tal år där Fujitsu utvecklat en metodik för att identifiera de vener som finns i handen och som är unika för varje individ. Den senaste generationen av handskannern går att få inbakad i en vanlig mus men ännu mindre enheter är nu på gång. De är bara fem millimeter tjocka och går därmed att bygga in i både mobiltelefoner och surfplattor. Även registreringen av handen sker via en liten dosa.
– I princip skulle man kunna göra detta hemma vid datorn och bara skicka över uppgifterna till banken, säger Fredrik Söder.

Fakta

Fujitsus system identifierar användaren genom att läsa av mönstret i handens vener. Handskannern används i uttagsmaskiner, passersystem och för säker inloggning till banker och liknande.

Prisexempel: ombyggnad av 1 000 bankomater kostade en japansk bank 10 miljoner kronor.