New York Times hävdar i en rapport att USAs president, Barack Obama, beordrade en cyberattack mot Iran för att försöka bromsa landets kärnkraftsutveckling. Attacken använde sig av Stuxnet-masken som enligt New York Times utvecklats av USA tillsammans med Israel.

Flera säkerhetsexperter befarar nu att attackerna kommer att leda till en kapprustning inom cyberkrig.

– Uppgifterna att USA och Israel låg bakom Stuxnet är lite störande. Det kommer att ge andra länder skäl att skapa sina egna cybervapen, om de inte redan har några, säger Harry Sverdlove på säkerhetsföretaget Bit9.

Enligt New York Times planerade Obama först att stänga av attackerna när det visade sig att Stuxnet började attackera andra datorer på internet. Men han beslutade att låta attackerna fortgå, skriver New York Times.

Stuxnet-masken upptäckte i juli 2010 i en dator från Iran. Flera säkerhetsexperter konstaterade att Stuxnet var en mycket avancerat mask som med största sannolikhet utvecklats av en annan stat. Målet med Stuxnet var att angripa Siemens datorsystem som används i kärnkraftverk, likt de system som används i Irans Bushehr-reaktor.

Snorre Fagerland vid det norska säkerhetsföretaget Norman är inte förvånad över New York Times uppgifter. Enligt honom var Stuxnet långt mer sofistikerat än tidigare cyberattacker.

– Ett program av den här magnituden krävde stora resurser att utveckla. Det borde krävts mellan 10 och 20 utvecklare att skriva en mask som är så avancerad som Stuxnet, säger Snorre Fagerland.

En talesman för Vita Huset i Washington har valt att inte kommentera New York Times rapport.

IDG News