– Konstnärer kanske inte drar åt sig stora mängder kapital, men de skapar en atmosfär och en anda och som gör att riskkapitalet strömmar till, säger han.

– Internet blir en smältdegel, där en allt viktigare aspekt är samarbete över gränserna. Det är inte inom utan mellan olika fackdiscipliner som den mest spännande utvecklingen äger rum, säger Bruce Sterling och fortsätter:

– Det är inom tvärvetenskap som den intressanta utvecklingen på internet äger rum under de kommande åren. Här finns otroligt stora möjligheter att dra nytta av att andra är bra på teknik, design och konst.

Sjuder av nya projekt
Mängder av sajter har skapats i och i dem sjuder det av nya projekt.

– Några exempel är flickr och del.ici.us, där en stor del av de intressanta projekten görs av unga personer.

I USA har trenden beskrivits i boken ”The Rise of the Creative Class” av Richard Florida. Pengar dras dit kreativiteten finns och ett sådant möte är mellan konst och teknik.

Kreativa spelregler
Dessa kreativa miljöer kan styras som traditionella företag eller sajter.

Spelreglerna mellan olika aktörer är inte industriella och hierarkiska utan kreativa och nätverkmässiga.

– Allt är inte bra som görs, men det görs av ungdomar, det är ett kreativt faktum att det är unga människor och det visar att det har framtiden för sig. Detta är nytt, det är spännande och det drar intäkter och går med vinst!

Gamla webben är det bara att glömma. Allt kommer att handla om vilken typ av interaktivitet och möjlighet att dela information och annat som finns.

– En annan sak är att vem ska ha koll på alla bilder på Flickr om de går i konkurs?

Det spännande med de nya sajterna är dels att de är ett mötesforum där man kan jobba vidare på vad andra har gjort. Det handlar bara om att gå in i en gemenskap och börja bidra.
– Information, data och objekt kan utbytas och säljas i vilken kategori som helst, bilder, från objekt för Ajax – tekniken bakom Web 2.0 – till bilder. Finns det intresse så är det bara att öppna ett forum.

Han tror att utvecklingen bara är i sin linda.
– Snart är det dags för web 3.0, med ännu större möjligheter till interaktivitet. Dessutom händer en hel del kring internets grundarkitektur som gör att det kommande åren blir extremt spännande när det gäller internets utveckling.

Fakta

 Bruce Sterling har författat flera böcker och mängder av noveller, bland annat The Hacker Crackdown. Han var även en av dem som myntade begreppet cyberpunk, tillsammans med William Gibson.
 Han är även skribent på tidningen Wired, gav nyligen ut romanen Visionary in Residence.
 Bruce Sterling är bosatt i Belgrad.

Kolla in Bruce Sterlings blogg Beyond the beyond på: http://blog.wired.com/sterling/