Årets Computexmässa är något i hästväg för de som är nyfikna på vad som händer på den mobila marknaden. Mässan kan i princip sammanfattas med få ord; ultraportabelt, surfplattor och Windows 8.

Det är många som vill utmana de nuvarande dominanterna på marknaden för mobila enheter, Apple och Googles Android. På hårdvarufronten är det framför allt alla nya hybridmodeller som fått många att lyfta på ögonbrynen.

Hybridmodellerna är tänkta som en slags medelväg mellan en traditionell bärbar dator och en surfplatta. Ett vanligt förekommande drag är att det är en bärbar dator med en skärm som går att vrida och lägga ner så att det mer ser ut som, och fungerar som, en surfplatta, men under Computex har konceptet utvecklats och flera tillverkare har visat upp liknande lösningar fast på lite olika sätt.

En del har valt att göra skärmen löstagbar från resten av datorn, bland annat Samsung, men den kanske mest spektakulära modellen står Asus för med sin Taichi. En till synes rätt vanlig dator med skillnaden att den har två skärmar. Förutom den vanliga som syns när man lyfter på ”locket” finns även en på ovansidan som gör att datorn kan användas som en platta när den är stängd.

Apple kan även vänta sig hårdare konkurrens på den rena sufplattemarknaden. Flera nya surfplattor visas upp på mässan, bland annat visade Acer upp en ny Iconiaplatta med Android som ska kosta under 1 500 kronor. Men det är knappast Android som står i centrum på mässan. Förutom de experimentella lösningarna på hårdvarufronten är Microsoft en av aktörerna som får mycket uppmärksamhet under mässan. Många av de nya modellerna av hybriddatorer och surfplattor är byggda för det kommande operativsystemet Windows 8 och flera tillverkare visar även upp Arm-baserade surfplattor med en testversion av Windows RT installerat.

Det är framför allt två trender som genomsyrar årets Computexmässa. För det första är det uppenbart att hela marknaden är ute efter att ta marknadsandelar från Apple och Google på mobilmarknaden, där alla nya produkter som visas upp verkar vara en direkt konfrontation mot dominanterna. För det andra är det uppenbart att klientdatormarknaden genomgår stora förändringar och lämnar plats för tillverkarna att experimentera fram nya produkter.

Fakta

Computex är en mässa där tillverkare och leverantörer får visa upp och demonstera nya produkter. Mässan anordnas i Taiwans huvudstad Taipei och är den näst största elektronikmässan i världen efter Cebit, enligt egna uppgifter.