Varför släpper ni Rädda liv-appen?

– Det ligger i linje med våra trendspaningar framåt. Unga i dag växer upp bundna och beroende av information i den digitala världen. Vi satsar på att synas i sociala medier och vill vara så tillgängliga som möjligt. Vi har redan en Facebooksida och ska börja twittra till midsommar. Så här långt är vi jättenöjda med appen, jag har fått bra feedback på den internt.

Vad finns i appen?

– Bland annat instruktioner om hur du gör hjärt- och lungräddning. Det finns en karta som med gps visar var närmaste hjärtstartare finns. Naturligtvis finns en del information och praktiska råd, var ska du sätta brandvarnaren och vilken brandsläckare är lämplig. Det finns också en karta som visar var din närmaste brandstation finns.

Hur kan appen hjälpa er i ert arbete?

– Vi vill förebygga alla olyckor, den bästa olyckan är den som aldrig sker. Det är väldigt viktigt för oss med det förebyggande arbetet. Vi vill att människor ska agera när det händer något, det är mycket bättre än om alla ska vänta på att vi kommer fram. Instruktionerna på hjärt- och lungräddning i appen är jättebra att ha, man får hjälp att räkna och hålla tempot. Sedan finns det många andra bra förebyggande tips som vi hoppas att människor tar till sig.

Fungerar den för andra än boende i  ert område?

– De gps-styrda funktionerna fungerar för dem som bor eller vistas i våra tio kommuner, men i övrigt så fungerar den för alla var de än befinner sig. Tillsammans med utvecklarna av appen tittar vi på hur vi kan utveckla den, men vi börjar så här.