I skuggan av Apples stora utvecklarkonferens rapporterar Wired att det Cupertinobaserade företaget nu fått patent på kilformen som används i den tunna Macbook Air. Förutom själva formen skyddar patentet även metallen som används för att bygga den.

Patentet kommer som en kalldusch för Apples konkurrenter som planerar att lansera egna ultrabärbara modeller. Kilformen som Apple patenterat har blivit standard för ultrabärbara datorer och kan därför innebära att många av konkurrenternas modeller, som redan har eller ska lanseras, bryter mot Applepatentet.

Situationen har många likheter med hur Apples patent skyddar Ipaddesignen. Liksom i surfplattepatentet har ansökan om kilformsdesignen lämnats in med rubriken Electronic device, vilket inte berättar vad ansökan faktiskt innehåller. Ipadpatentet blev en huvuvärk för Samsung när Apple stämde den sydkoreanska teknikjätten för patentintrång. Det resulterade i att Samsungs surfplatta Galaxy Tab inte fick säljas i Tyskland under en kort period.

I USA gäller designpatent i 14 år och det är inte bara direkta kopior de skyddar mot, utan även design som liknar den som patentet skyddar. Var gränsen går avgörs av en domstol. Det innebär att tillverkare av ultrabärbara datorer kan tvingas designa om sina datorer för att undvika en eventuell patenttvist med Apple. Det är betydligt svårare än det låter.

Ultrabärbara datorer är designade för att vara så tunna som möjligt, men måste ändå ha plats för hårdvara. Hittills har det inneburit att kilformen är den mest självklara formen, där det mesta av hårdvaran ges plats i bakänden av datorn och framsidan görs betydligt tunnare.

Fakta

Många tillverkare bävar för Apples patentportfölj. Bland annat har Samsung hamnat i en lång och utdragen konflikt med Apple. I november 2011 förbjöds Samsung Galaxy Tab 10.1 säljas i Tyskland på grund av att den ansågs bryta mot ett av Apples patent.

Även Samsungs flaggskepp på smarttelefonmarkanden har varit under skottgluggen och många spekulerar i om den nya Samsung Galaxy S3 är designad i syfte att undvika Apples designpatent. Telefonens design skiljer sig mycket åt från föregångarna och anses av många rent av vara ful.