Skaparen av Linux, Linus Torvalds, får Millenniumpriset för teknologi 2012 tillsammans med den japanska stamcellsforskaren Shinya Yamanaka.

De två delar på 1,3 miljoner dollar, från Stiftelsen Teknikakademin i Finland, i det som närmast är teknikvärldens motsvarighet till Nobelpriset. De två får priset för enastående, men sinsemellan helt skilda, prestationer.

Torvalds har, sedan han utvecklade den första Linuxkärnan 1991, sett operativsystemet utvecklas till ett av de viktigaste i it-branschen, med stöd från systemjättar och miljontals utvecklare i den öppna källkodsvärlden.

– Linus Torvalds arbete har gjort att webben förblivit öppen för kunskap, till fördel för hela mänskligheten, inte endast för ekonomiska intressen, säger Ainomaija Haarla, företrädare för Stiftelsen Teknikakademin i Finland, under presentationen av vinnarna, till IDG News.

Under ett tal där han accepterade att ta emot priset sade Torvalds att utmärkelsen är viktig för honom, framför allt mot bakgrund av att det delas ut av just Stiftelsen Teknikakademin i Finland.

Det relativt nya Millienniumpriset delas ut vartannat år. Bland tidigare mottagare av priset återfinns bland annat en av webbens förgrundsfigurer, Tim Berners-Lee.