Att mobilsurfa under utlandssemestern med sin vanliga mobilabonnemang är i de flesta fall inte ens att tänka på. De skyhöga roamingavgifterna på framförallt mobildata gör det i praktiken omöjligt att fortsätta använda appar och internet i mobilen på det sätt man är van vid när man passerat en landsgräns.

För exempelvis en amerikan på Sverigebesök med ett T-Mobile-abonnemang gör roamingavgifterna att kostnaden för en gigabyte mobildata landar lite drygt 110 000 kronor. För Sverigeturister från EU-länder gör en stundande prisreglering på mobildataroaming att avgiftsnivåerna börjat vända neråt. Första juli i år inför EU ett pristak på 6,50 kronor per megabyte när man utlandssurfar med mobilen i Sverige och andra EU-länder.

Flera europeiska operatörer har dessutom försökt förekomma regleringarna och börjat sälja tilläggspaket med lägre roamingavgifter. Tyska T-Mobile-kunder på Sverigebesök kan exempelvis surfa 10 megabyte för 18 kronor, vilket innebär en gigabytekostnad på 1 800 kronor.

Men även detta är prisnivåer som i praktiken omöjliggör normal internetanvändning i mobilen. För den som vill använda internet i mobilen på samma sätt som hemma även under Sverigevistelsen, finns egentligen bara en riktigt hållbar taktik: Släng ut det vanliga sim-kortet och använd ett svenskt kontantkort istället.

Samtliga fyra svenska mobiloperatörer säljer förbetalda kontantkorts-abonnemang som inte kräver någon registering. Flera av dessa kontantkortsalternativ gör att turister kan mobilsurfa i det närmaste obegränsat i svenska mobilnät till bråkdel av de roamingkostnader som du råkar ut för om du använder ditt vanliga abonnemang. Med de svenska kontantkorten går det i de flesta fall också att ringa hem betydligt billigare än med det vanliga abonnemanget.

Med Telenors kontantkort World kan man surfa upp till 15 gigabyte för 200 kronor. Med Comviq Amigos från Tele2 kan man ringa till exempelvis Kina för 19 öre per minut.

Kontantkorten köps i operatörernas egna butiker eller i kiosker och livsmedelsaffärer. För att kunna använda korten behövs dock en mobil som inte är operatörslåst. Ska man bara använda kontantkorten för att ringa och mobilsurfa kan de utan problem användas oregistrerade.

Men vill man använda kontantkorten för att handla saker, exempelvis biljetter i Stockholms kollektivtrafik, SL, då måste korten registreras. För utländska turister är det svårt registrera kontantkorten eftersom det i de flesta fall krävs svenska identitetshandlingar för att göra detta.

På nästa sida finns operatörernas alternativ listade.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Trots att allra flesta människor av ren självbevarelsedrift stänger av roamingfunktionen i mobilen så fort de passerar en nationsgräns, är avgifterna ändå en superlönsam mångmiljardbusiness för mobiloperatörerna.
Bara här i Sverige fick mobiloperatörerna under förra året in drygt 1,5 miljarder kronor på utlandsroaming. Drygt 300 miljoner kom utländska besökares mobilanvändning i Sverige.