Mediebolaget MTG hade en gång en tv-shop som sålde samlingsskivor. Efterfrågan på samlingsskivor var så stor att det höll uppe näthandelsbolaget CDon, som i dag säljer allt mellan himmel och jord. Företaget har gått från en halv miljon till tolv miljoner artiklar i sin databas, vilket kräver robust teknik.

Bolaget använder sedan fyra år tillbaka Microsoft SQL Server och applikationerna utvecklas i Dotnet. Innan dess bestod serverlösningen av en klassisk uppsättning av öppen källkods-produkter, som Linux, Apache och Mysql i kombination med ett i C++ utvecklat applikationslager.

– Det dök upp fler och fler flaskhalsar. Inte minst blev importfunktionen för långsam, säger Christofer Gordon, teknikchef på CDon.

För fem år sedan insåg CDon att infrastrukturen byggd på öppen källkodsprodukter inte längre var tillräckligt skalbar för framtida behov och satsade i stället på Microsoftteknik. I dag har bolaget ett 20-tal Windowsservrar. E-handelssystemet utvecklas av företagets egna utvecklare, i kombination med bolaget Apptus som står för sök- och rekommendationstekniken.

Övergången till den nya mjukvaruplattformen var dock inte problemfri. Projektet var tidspressat och projektstyrningen komplicerad. Det dröjde ett år innan felen på plattformen var eliminerade.

– Kvaliteten på det som byggdes från start mötte inte kraven. Förståelsen för att även små problem snabbt blir stora i vår miljö var nog totalt sett för låg, säger Christofer Gordon.

Även om mjukvaran är det väsentliga är hårdvaran inte oviktig. Förr stod servrarna i Köpenhamn, men efter ett antal incidenter beslutade CDon att använda Pulsen i Borås. Just i Borås ligger även CDons centrala lager, vilket var ytterligare en faktor som talade för en flytt dit.

Fakta

Antal besök på sajten: 10 miljoner per månad, som mest
Antal artiklar i systemet: 12 miljoner
Uppdateringar och förändringar: 1 miljon per dygn
Hårdvara: Rackservrar från HP, ingen virtualisering
Mjukvara: Microsoft Server
Rekommendationsmotor: Apptus
Antal servrar: cirka 20
Bandbredd: 300–600 Mbit/s, beroende på säsong

Bolag: CDon
Grundades: 1999
Omsättning 2011: 3,4 miljarder kronor, fördelat på 6 miljoner kundorder
Antal anställda: 465
Sajter som ingår i koncernen: nelly.com, lekmer.se, heppo.com, gymgrossisten.com, rum21.se, tretti.se, members.com, CDon.com
Bästa försäljningstid: Julhandeln. Förra året var toppdagen den 11 december.