Under de senaste åren har det skett en del förskjutningar på datormarknaden där den Windowsbaserade pc:n nu bara har en marknadsandel på 77 procent. Det som främst har skakat om marknaden är surfplattorna som på kort tid lyckats få en marknadsandel på 13 procent, enligt analysföretaget IDCs senaste säljstatistik för den svenska marknaden.

Till det kommer att Apples stationära och bärbara datorer ökat sin marknadsandel från tre till tio procent. Förra året såldes hela 245 200 Macar i Sverige och totalt 315 700 surfplattor.

– Mycket tyder på att surfplattorna kan få en marknadsandel på 20–25 procent inom de kommande fem åren, säger IDCs analytiker Anders Elbak.

Om marknaden för både surfplattor och Macar fortsätter att utvecklas som de gjort de senaste åren skulle det innebära att traditionella Windowsdatorer bara får en marknadsandel på drygt 50 procent.

– Vi ser en tydlig trend att Mac ökar på bekostnad av pc och att surfplattor tar en allt större andel av försäljningen, säger Stefan von Stein, nordisk marknadsdirektör på Dustin.

Det är en iaktagelse som delas av Elgigantens försäljningschef Mark Hammarberg som säger att företaget satsar mycket på surfplattor framöver.

– Det är en kategori som växer otroligt mycket. Jag är säker på att när Windows 8 kommer så kommer även fler modeller på marknaden som kunderna kan välja mellan. Det betyder att marknaden växer ännu mer.

Även bland de traditionella pc-leverantörerna finns det en beredskap för att möta efterfrågan av nya typer av produkter.

– Jag tror att själva definitionen kring var en pc startar och en smart telefon eller surfplatta slutar kommer att suddas ut inom de närmaste åren. Där kommer Windows 8 att vara ett tydligt exempel med stöd för både pc med pekskärmar, surfplattor och olika sorters hybrider, säger Dells produktchef Philip Eide.

Samsung hör till de företag som satsat mycket på surfplattor under senare år och företagets produktchef Jonny Eriksson säger att smarta telefoner och surfplattor har öppnat för nya användarbeteenden och förväntningar på vad den typen av apparater ska klara.

– Samtidigt har klassiska formationer börjar luckras upp, jag tänker till exempel på Intel som numer även utvecklar produkter för mobiltelefoner och Windows 8 som bli rkompatibel med Arms arkitektur.

Allt detta gör att man kan förvänta sig en viss förskjutning, kanske till och med en sammanslagning, av begreppen telefon, surfplatta eller bärbar dator, säger Jonny Eriksson.

Läs mer:
Windows 8 tar Ipad vid hornen
Alla klienter måste bli en

Fakta

Morgondagens surfplattor kommer att klara av mycket som tidigare krävde en komplett pc och dessutom få stöd för vanliga Windowsprogram.

Samma trend finns på mobilmarknaden där Windows Phone förväntas öka samtidigt som telefonerna förses med allt bättre kopplingar till affärssystem och liknande.