Under de senaste åren har en lång rad företag lanserat alternativ till Apples Ipad där man främst valt Android som operativsystem. Satsningarna har dock knappast lyckats rucka på Apples dominans.

Enligt analysföretaget IDC såldes det totalt 315 700 surfplattor i Sverige förra året varav hela 256 400 kom från Apple.

Om tillväxten för surfplattor fortsätter i samma takt säljs det 1,2 miljoner plattor till år 2016 och då tyder mycket på att åtminstone hälften av dessa körs på Windows.

Skälet är att i stort sett alla pc-leverantörer lovat att bredda sina satsningar på segmentet, något som sammanfaller med att Windows 8 är anpassad för tryckkänsliga skärmar och för första gången kommer i en version som de Armprocessorer som dominerar på surfplattor.

Flera företag har redan visat upp sina Windows 8-baserade surfplattor, exempelvis Asus som både kommer med vanliga tiotumsplattor och serien Transformer där skärmarna är på mellan elva och fjorton tum.

Bland de företag som huvudsakligen kommer att rikta in sig på företagsmarknaden märks Dell och HP som i höst ska satsa på surfplattor med Windows 8 och kringtjänster som ska göra det enkelt att koppla plattorna till företagskundernas bakomliggande system.

Läs mer:
Pc tappar stort som klient
Alla klienter måste bli en

Fakta

En version av Microsofts kommande operativsystem heter Windows RT och är utvecklad för Armprocessorer. I de färdiga programpaket som Microsoft utvecklar finns även specialversioner av Office för Arms plattform.