Google spetsar till konkurrensen på surfplattemarknaden under nästa Google I/O, som startar den 27 juni. Enligt obekräftade uppgifter till Digitimes kommer sökjätten lansera en egen surfplatta, Nexus, under konferensen. Uppgifterna uppges komma från producentleden.

Det har ryktats länge om att Google utvecklar en surfplatta och Asus sägs vara företagets samrbetspartner. Det handlar om en surfplatta i budgetklassen där priset uppges vara satt till runt 1 400 kronor. Google är än så länge tysta om plattan, men en mängd uppgifter ha läckt ut om vad den kommer innehålla. Android Police har upptäckt ett benchmarktest som gjorts där enheten som testats kallas "Google Asus Nexus 7". Där framgår att plattan drivs av en fyrkärnig Tegra 3-processor från Nvidia och att skärmupplösningen är 1280x768 pixlar. Enligt Android Police framgår det även i loggarna på testsidan att plattan laddats med Android 4.1 och flera källor hävdar att det handlar om en skärm på sju tum.

Digitimes säger sig ha en källa i producentleden som i sin tur påstår att det är Taiwanbaserade Quanta Computer som kommer producera plattan och siktar på att skeppa tre miljoner enheter under andra halvan av året.

Juni 2012 ser med andra ord ut att bli startskottet för ett storskaligt surfplattekrig. Nyligen offentliggjorde Microsoft en egen serie surfplattor i form av Surface och under Computexmässan i början av månaden fullständigt haglade nya plattmodeller fram från olika tillverkare.

Läs mer om plattkriget:
Microsoft släpper egentillverkad surfplatta
Computex - en orgie i bärbart