Nokia slog världen med häpnad när man tidigare i år presenterade Pureview-tekniken, som gör det möjligt att få mobilkameror på hela 41 megapixel. Den första produkten som stöder denna teknik är Nokia 808 Pureview som nu börjat dyka upp i de svenska butikerna. Trots att Nokias huvudinriktning för avancerade telefoner ligger på Windows Phone är Symbian som gäller på denna modell.

– Skälet till det är att vi påbörjade forskningen kring Pureview för fem år sedan, långt innan avtalet med Microsoft. Men vi kommer givetvis att använda tekniken även i kommande Windowstelefoner, säger Nokias teknikmarknadschef Kristina Björknäs. Hon har en bakgrund som forskare på både Nokia Research Center, Canon Research Centre och Oxford University där hennes forskning var sponsrad av Sharp Laboratories.

Men hon förnekar att Sharp eller Canon skulle ha någon delaktighet i utvecklingen av Pureview-tekniken.

– Vi har utvecklat själva senrorerna ihop med ett japanskt företag. Objektiven kommer från Carl Zeiss, säger Kristina Björknäs.

Under hennes presentation av Nokia 808 Pureview ger hon exempel på situationer där man har nytta av så många megapixel. Det gäller exempelvis när man spelar in video och kan zooma in utan att forlora i bildkvalitet. Därtill går det att göra extremt stora bildutskrifter med bibehållen skärpa.

Fakta

  • Nokias nya telefon har försetts med kamera med sensor på 41 megapixel, Carl Zeiss-optik samt en riktig blixt.
  • Bildbehandlingstekniken Pureview sammanfogar åtta pixlar till en enda, vilket ger ovanligt hög skärpa på 5-megapixelbilder.
  • Skärmen är på fyra tum, internminnet på 16 GB och priset på 5 800 kronor.