CS har tidigare rapporterat om de bedragare som utger sig för att ringa från Microsofts support. De har tagit kontakt med privatpersoner och meddelat att den uppringda har drabbats av ett virus. Personen som ringer upp har sedan bett om fjärråtkomst till datorn. Microsoft, som själva inte ringer den här typen av samtal, har tidigare varnat för bedrägeriförsöken.

I går gav sig bedragarna dock på fel person – Torbjörn Alander, ordförande i it-säkerhetsföreningen Swedish Network Security Center, SNSC, och aktiv Linuxanvändare.

– En engelsktalande person ringde och sa att de upptäckt problem med min dator och ville avhjälpa dem. Sedan skulle man fortsätta in på en sajt och fylla i uppgifter, säger Torbjörn Alander.

Själv valde han att fortsätta lyssna på den som ringde upp.

– Sedan, när den här personen pratat färdigt, sa jag bara ”att det här är bedrägeri”, slängde på luren och polisanmälde händelsen.

Polisen har tidigare gått ut och varnat för bedragare som utger sig för att ringa från Microsofts support.

– Det går lite i vågor och på senaste tiden har man inte hört lika mycket om dem. Kanske har folk lärt sig hur man ska hantera det och anmäler det inte, säger Björn Seeth, kriminalinspektör vid bedrägerisamordningen i Stockholm city.

Bedragarna har via en sajt försökt sälja någon typ av mjukvara, som ska fungera som bot mot viruset, säger Björn Seeth. Merparten av pengarna har man sedan kunnat spåra till Indien, men inte exakt vilka personer som pengarna når. Hans råd: om någon som säger sig ringa från Microsofts support vill få tillgång till din dator så bör du på en gång lägga på luren.

Även om Torbjörn Alander valde att fortsätta lyssna på bedragaren så säger han samma sak: lägg på luren.

– En ovan person kanske reagerar med tacksamhet om någon ringer och erbjuder sig att hjälpa till med ett problem. Jag tycker att det är förjäkligt. Organiserad brottslighet hittar nya vägar att skinna folk och vi måste täppa till dammluckorna.

Fakta

  • Numret som ringde upp Torbjörn Alander har Algeriets landskod, men avsändarlandet kan variera. Den som ser ett missat samtal från ett okänt utlandsnummer på displayen gör bäst i att inte ringa upp.
  • Det aktuella numret var +21 333 33 206.