Under Microsofts lansering på Windows Phone Developer Summit i San Francisco står det klart att man kommer att förenkla livet för utvecklarna. Detta eftersom de båda operativsystem får samma kodbas vilket innebär att det inte krävs några större modifieringar för att utveckla för surfplattor, telefoner och vanliga datorer.

Med version 8 kommer möjlighet att utnyttja det faktum att allt fler telefoner har processorer med flera kärnor och Windows Phone 8 får därför stöd för att köra flera samtidiga arbetsflöden. Den första generationen av telefoner med Microsofts operativsystem hade inte uttag för minneskort, något som Microsofts förklarade med luddigt tal om säkerhetsrisker.

Nu står det klart att det snarare handlade om bristande stöd i själva operativsystemet eftersom Microsoft betonar att man kommer med stöd för micro sd. Därtill kommer man att utnyttja det faktum att Nokia helhjärtat valt att satsa på Windows Phone vilket innebär att Nokia får bidra med lite egen teknik. Det gäller inte minst Nokia Maps som blir en integrerad del av den nya plattformen.

Slutligen kommer den nästa generation av Windows Phone att få stöd för en långa rad olika skärmar där det blir upp till tillverkarna att avgöra vilken upplösning som ska väljas.