Att hålla koll på vädret är viktigt för glasstillverkaren Sia Glass. Det gäller att anpassa produktionen av glasspinnar och strutar så att det inte blir ett för stort lager kvar till hösten.

– Under juni har det regnat en hel del så vi har dragit in alla skift för strutar och femliterstråg. Om det blir soligt i juli får vi köra mer i slutet av månaden, säger Ulf Henningsson, utvecklingschef på Sia Glass.

Affärssystemet Iscala håller koll på order, lager, fakturor, bokföring och glassrecept. För att kunna göra prognoser använder Sia Glass beslutsstöd, Qlikview.

– Vi kan se hur det blir om det är ett visst väder. Vi köper också in väderindex från SMHI, men det är inte så mycket för att se vädret framåt, utan snarare för att kunna kolla bakåt så att allt stämmer. Sålde vi dåligt för att vädret var dåligt, eller beror det på något annat?

Mest väderberoende är kioskförsäljningen av stycksaker, det vill säga pinnar och strutar, och försäljningen i glassbarer. En solig dag på stranden säljs många glassar till besökarna som kanske besöker kiosken två gånger på en dag. Dagar med sämre väder handlar kunderna flerpack från mataffären i stället.

– Om vi utgår från en normal sommar skiljer det tio procent upp eller ner beroende på hur soligt det är. Vi försöker gasa eller bromsa produktionen utifrån våra prognoser.

En dålig sommar med mycket regn går försäljningen av glass i mataffärerna upp en del, men det kompenserar inte för de uteblivna spontanköpen på stranden soliga dagar.

Sia Glass säljare har bärbara datorer för att rapportera in sina order och avtal, men Ulf Henningsson säger att företaget följer utvecklingen av olika surfplattor noga.

– Det finns flera fördelar med en platta – en dator väger en del och tar tid att starta. Plattorna klarar inte riktigt allt än, så vi följer utvecklingen. Inom en tvåårsperiod har vi nog bytt.

It-avdelningen på Sia Glass består av en enda heltidsanställd, och så jobbar Ulf Henningsson och en till person med it-verksamheten omkring 20 procent var.

– Vi servar våra egna 140 anställda och ett annat bolag i koncernen, totalt omkring 220 personer. Vi har en liten it-avdelning och det funkar jättebra.

Sia Glass sköter sin egen drift och utvecklar efter behov. Ibland tar de in specialkonsulter, men överlag klarar de sig med den egna personalen.

– Kostnaden för vår it beror lite på hur man räknar, men tar man med våra fasta it-kostnader kostar det omkring 4,5 miljoner kronor om året. Det är att jämföra med vår omsättning som är på omkring 650 miljoner kronor. Ser man på vår it-kostnad ihop med omsättningen så får vi ut mycket och det är vi stolta över.

Fakta

95 % av Sias glass produceras i en egen anläggning i Slöinge. Resten köper de av annan svensk producent.

Omsättning: 450 miljoner 2011.

Antal anställda: 140.

Producerar: Omkring 15–17 miljoner liter glass om året.

Företag Totalt (%) Stycksaker (%)
GB 45 85
Sia Glass 18 7
Triumph glass 15 7
Övrigt* 12–15 1

Här ingår glass från till exempel Ica, Coop och Axfood.