Kerstin Lindqvist är projektledare och eldsjälen bakom Guld­musen.

Hon var med och instiftade priset 1996.

Då var projekt inte så stort men varje år har hon jobbat drygt en månad totalt med uttagning och annat.

– Över tiden har prisets anpassats och ändrats, från att det mycket har handlat om produkter, till att bli mer fokuserat på duktiga personer och framgångsrika affärsidéer, säger Kerstin Lindqvist.

De fyra prisklasserna är årets svenska it-främjare, it-produkt, it-företag och it-person.

Ett nytt pris för i år är årets it-ledare som delas ut i form av en plakett medan de övriga pristagarna får statyetter. 

Bra chefer belönas

– Det nya priset ska framför allt gå till att belöna bra chefer som är duktiga på att motivera och utveckla sin personal, säger hon. Under alla år har utsållningen av vinnarna gått till på samma sätt. Först anmäler sig intresserade företag.

Sedan sållas tre företag eller personer fram i varje kategori. Anmälningarna tas in fram till maj.

Sedan sker nomineringen fram till juni och prisutdelningen är i september–oktober.

– Många anmälningar kommer in de sista tre dagarna innan anmälningstiden går ut den 12 maj. Förra året fick vi in ett 50-tal till­sammans. På 90-talet var det fler, men det berodde på it-bubblan under rookie-tiden. 

”Arbetet uppmärksammas”
Hon tror att det blir fler nu än 2002–2003. Priset sprider inte bara glädje för pristagarna. Även nomineringarna är något som företagen gläds åt, säger hon.

– Alla de som tar hem priset eller nomineras inser att deras arbete märks. Ofta är det företag eller personer som dessförinnan jobbat i det dolda.

– Priset brukar fungera lite som spotlight. Det blir en jättebelöning och kul att någon lyfts fram, säger Kerstin Lindqvist.

Vad tror du om priset om tio år?
– Jag tror att det har blivit mer väletablerat. Redan i dag har det utvecklats mer än vad vi har tänkt, tack vare en bra jury och att det hela tiden funnits intressanta tävlande som hållit priset levande. En uppdelning av priset i nya kategorier har diskuterats, men vi har inte gjort det eftersom vi inte vill ha för många olika priser, säger hon.

Utvecklades snabbt
Priset började 1996 som rolig idé och har vuxit till sig över förväntan.

Det utvecklades snabbt i takt med dotcombubblan, men fick i likhet med hela branschen en törn när den sprack. Därefter har det återhämtat sig och antalet tävlande har stadigt legat på ett 50-tal.

– De som sållas ut blir ofta väldigt glada. Det har hänt att folk avbrutit utlandsresor för att delta i utdelningen även om de inte vet om de får priset. Företag har satt upp det i reception och en person har till och med sovit med det, säger Kerstin Lindqvist. 

”Det stora it-priset”
Lars Dahmén, som är vd för CS moderbolag IDG är även ordförande för den jury som utser vinnarna till Guldmusen. Han håller med:
– Guldmusen är det är stora it-priset i Sverige och det har fått en rejäl status. Dels tack vare att det har funnits i många år, dels genom att det är tydligt i sin inriktning.

”Avgörande för Sverige”
Även han tror att priset blir ännu viktigare framöver:
– Det blir ju allt mer avgörande för Sverige att lyfta fram profiler och företag. Globalt är det svårare att lyckas utan att få uppmärksamhet. Goda exempel är bra för branschen och för Sverige.

Var finns priset om tio år?
– Vi är förhoppningsvis ännu tydligare och betonar i ännu högre utsträckning tekniken som möjliggörare. Här har priset gått från en inriktning på bits och bytes till att titta mer på de mjuka värdena och nyttan med tekniken.

Han anser dock att fler företag borde ta mod till sig och söka priset:
– Många svenska företag har blivit bättre på att lyfta fram sig själva. Många av dem vi får syn på har en eldsjäl, som brinner och kämpar och inser värdet av att synas. Men finns det inte en sådan är det lätt att den svenska försiktigheten tar över.
Martin Wallström
martin.wallstrom@idg.se

Fakta

Har du en het produkt, bra affärsidé eller medarbetare som gjort extremt bra ifrån sig. Då kanske det är dags att anmäla sig för Guldmusen. Anmälan kan göras fram till fredagen den 12 maj kl 24.00.

De fyra ursprungliga priserna är årets it-främjare, it-produkt, it-företag och årets it-person. Dessa utses av en speciell jury där IDGs vd Lars Dahmén är ordförande. Övriga ledamöter är Thomas Peterssohn, från Affärsvärlden, Cathrin Damsholt Andersson, från Exportrådet, Ylva Hambraeus Björling, från IT-företagen och Jan Eric Ramberg från riskkapitalbolaget Easit.

Nytt för i år är årets svenska it-ledare, som kan gå både till it-chef och exempelvis vd för ett företag.

Pristagare utses av Sif.

Mer att läsa på www.guldmusen.se