Svenska fråga-svar-tjänsten Mancx öppnar kontor i Silicon Valley snart. De är övertygade om att det är ett måste för att kunna komma vidare och bli en global spelare på riktigt.

– Om vi hade börjat där borta istället hade vi kommit snabbare framåt än vad vi gjort här i Sverige. Det finns ett fantastiskt innovationsklimat där, det finns en vilja att dela med sig och hjälpa andra. Det ordnas ofta träffar där man kan träffa investerare över en öl, säger Mattias Guilotte, marknadschef på Mancx.

Mancx har fått hjälp av serieentreprenörern och investeraren Nicolai Wadström och acceleratorn Bootstrap Labs. Mancx har fått en plats i kontorslokalen Rocket Space där flera olika startups samlats.

– Det är flera events i veckan i Rocket Space där man kan träffa investerare på ett avslappnat sätt, något som känns otänkbart här i Sverige. Till och med välkända namn tar sig gärna tid för en öl för att höra vad du jobbar med och kommer med bra och snabb feedback. I Sverige är alla försiktigare och vill inte gärna berätta om sina idéer.

Tillgången till kapital är en annan anledning till varför Mancx startar upp ett företag i USA. Mattias Guilotte tycker att den svenska investeringsmarknaden är svår.

– Det finns ingen riktig konkurrens här och hög risk ses som något dåligt. I USA ryggar de inte för hög risk så länge det finns stor potential också. Sedan har många av investerarna där borta varit med länge och kan väldigt mycket om vad som fungerar och inte på internet och den kunskapen finns inte här.

Men inte alla ser behovet att flytta till Silicon Valley. Betalningsföretaget Izettle har sitt huvudkontor i Stockholm och har inga planer på att flytta.

– Det är inte smärtfritt att vara i Sverige, inte utan utmaningar. Poolen av kandidater att rekrytera ifrån är liten, men vi har inte haft några problem än så länge. Jag tror ibland att det finns en sjuka, att man tror att det är bättre på ett annat ställe. Det finns mycket startups här, men man får ge sig ut på eget bevåg och lära känna de andra för att få till ett utbyte av erfarenheter, säger Johan Bendz, marknadschef på Izettle.

Han tror att det är tuffare här än i USA, men att det går åt rätt håll.

– Har man globala, eller i alla fall europeiska planer måste man inte söka investerare från samma land. Riskkapitalmarknaden är inte nationell.

Fakta

Ett mjukvaruföretag med en betalningsplattform för att köpa och sälja affärsspecifik information på nätet. Antingen via sin egen plattform eller i partnerskap med professionella nätverk, sociala medier eller andra fråga-svar-tjänster.

Izettle är en tjänst som låter vem som helst ta emot kortbetalningar med hjälp av en app och en liten kortläsare som kopplas till en Iphone eller Ipad.