De 6 000 utvecklarna på Googles konferens I/O i San Francisco behöver inte gå hem tomhänta. Förutom smarttelefonen Galaxy Nexus 3 och mediespelaren Nexus Q får de med sig den nya Androidbaserade surfplattan Nexus 7 hem. Konferensen inleddes i onsdags och avslutas i dag, fredag.

Nexus 7 innebär en rejäl breddning av Googles hårdvaruutbud och får ses som en nyckelprodukt i kampen mot Apple och Amazon.

När Apple satsar på innehåll för att sälja hårdvara och Amazon satsar på hårdvara för att sälja innehåll blir följden mindre plats för Googles kärnverksamhet, sökordsannonsering. Nu slår Google tillbaka i två led: satsning på hårdvara för att kunna erbjuda innehåll, som i sin tur ska bana vägen för annonserna.

Företaget gör det med en surfplatta som får många att höja på ögonbrynen, se artikel bredvid. Skärmstorleken sju tum pekar på att Google konkurrerar direkt med Amazons platta Kindle Fire, men de inledande intrycken är att Google fått fram en mer avancerad produkt.

Viktigast med Nexus 7 förutom ett lågt pris, låg vikt och till synes avancerade specifikationer är att Google ger sig in i en nisch som fortfarande är öppen. Eftersom Apple inte säljer någon sjutumsplatta finns chansen att skaffa sig en dominerande ställning. Nu återstår att se om Apple släpper en egen sjutummare.

När det kommer till innehåll är de två hörnpelarna i Googles strategi operativsystemet Android och marknadsplatsen Play. Föga förvånande har Play en central roll på Androidplattan Nexus 7.

Vad gäller Android passar Google på att lansera version 4.1, kallad Jelly Bean, på I/O. Den ska tryckas ut till Androidtelefoner redan i juli.

Android 4.1 bjuder på åtskilliga detaljförbättringar, inte minst vad gäller prestanda. Grafiken ska vara mindre hackig och känsligheten för pekkommandon bättre. Även sökfunktionerna har förbättrats, till exempel med en röstfunktion i stil med Apples Siri. Bland andra nyheter märks trådlös överföring av bilder och video mellan Androidenheter.

Förutom Nexus 7 och Android 4.1 bjuder I/O på åtskilliga andra nyheter, bland annat en demonstration av glasögondatorn Glass. Det går att förhandsboka en prototyp av Glass som ska komma i början av nästa år. Priset är cirka 10 600 kronor.

Fakta

Nexus Q. En liten enhet som används för att strömma musik och video från Androidtelefoner och -plattor till enheter som tv och fristående högtalare.

Google+ Tablet App. En app för den sociala tjänsten Google+, för både Androidplattor och Apples Ipad. Plattanvändare av Google+ ska få samma möjligheter som datoranvändare.

Events. En funktion för arrangemang i Google+. Det går till exempel att bjuda in deltagare och visa bilder från ett pågående arrangemang.