Google har lanserat sin webbläsare Chrome till Apples operativsystem Ios. Google presenterade sin "Safarifierade" webbläsare på utvecklarkonferensen Google I/O förra veckan. På grund av Apples restriktioner är Chrome för IOS i princip Safari, men med ett Google Chrome-skal. Det har inte förhindrat webbläsaren från att bli populär bland användare. Endast några timmar efter lanseringen blev webbläsaren den populäraste gratisappen i App Store.

Apples regler för "alla appar med tillgång till webben" gör att Google är tvungna att använda samma webbläsarmotor som Apples Safari använder sig av, Webkit, i standardutförande. Det märks inte minst i de prestandatester som hittills gjorts på IOS-versionen av Chrome, där det framgår att den hanterar Javascript betydligt långsammare än Safari. Safari använder en förbättrad Javascriptmotor, Nitro, som inkluderar en så kallad Jit-kompilator (just-in-time).

Chrome använder den Javascriptmotor som finns som standard i Webkit, se faktaruta.

Trots betydligt långsammare Javascriptprestanda i Google Chrome för IOS har användarna ändå gett webbläsaren bra betyg i App Store, 4,5 stjärnor i medel. En av anledningarna kan vara Chromes synkroniseringsmöjligheter, som fungerar mellan alla typer av plattformar som kan köra webbläsaren.

Under presentationen av den nya webbläsaren demonstrerade Googles vice ordförande, Brian Rakowski, hur Chrome synkroniserar enkelt mellan enheter. Det man gör på en enhet synkroniseras nästan direkt till en annan, inklusive flikar, bokmärken, webbhistoriken, inställningar och sparade lösenord.

Fakta

Alla webbläsare förlitar sig på en Jit-kompilator för att snabba på hanteringen av Javascript. Något som anses vara viktigt eftersom de flesta avancerade webbsidor och appar är beroende av Javascript och en Jit-kompilator hanterar dessa mycket snabbare än en vanlig Javascriptmotor.

På grund av Apples regler har Google inte fått använda sin egenutvecklade Jit-kompilator, V8 Engine, utan har fått förlita sig på den inbyggda Javascriptmotorn i Webkit, som saknar en egen Jit-kompilator.