Hur känns det att få sina servrar beslagtagna av Rikskrim?
- Kammaråklagaren Roswall beslagtog mina servrar på fredagen, sedan gick han hem för att fira veckoslut en god stund före klockan 15. Jag är förvånad att han kunde konfiskera min egendom utan att alls kontakta mig. Det låter helt enkelt inte rimligt och jag tror han gjort ett par missar juridiskt sett. Därför för jag fallet till Stockholms tingsrätt.

- Nog är det chockerande att svenska myndighetspersoner vill förverkliga ryssarnas mediesyn på svensk mark!

Hur hamnade servrarna i Sverige?
- Själv kom jag med i "spelet" när polisen i Litauen stängde Kavkazcenter.com. Jag skickade då ett mejl, helt utan att tänka på följderna.

- Jag sade välkomna till Finland, vi har yttrandefrihet! Efter två dagar kom skyddspolisen, den finska motsvarigheten till Säpo, och ville informera om att det hela var farligt ur ett internationellt perspektiv och bad mig stänga servern.

- Men så kände jag mig arg och övergiven efter skyddspolisens tredje besök hemma hos mig under samma veckoslut. Jag köpte en sixpack och satte mig framför datorn och började skriva pressreleaser och insändare. Det blev ett mediaståhej och jag var 13 gånger i TV.

- Det blev en ansvarsfråga för regeringen i riksdagen, där man klagade på att en statlig myndighet fick mig att stänga en nyhetsbyrå. Jag fick hjälp av Journalistförbundet och PEN-klubben. Jag blev utsedd till "the man of the year" i en trendig blaska .... Huh, det gick faktiskt på tok för hastigt! Men inget webbhotell i Finland vågade ta emot servrarna efter bråket trots att de inte var olagliga. I Sverige fann jag dock en villig leverantör.

Men nu är det slut i Sverige också?
- Icke! Webbhotellet arbetar med att konfigurera nya servrar. Vi tar bort ett fåtal ryska sidor som åklagaren hade översatt och skrivit ut från flera års arkiv. Kavkazcenter.com är en nyhetsbyrå så jag anmäler den nu till Radio- och TV-verket.

- Webben blir då skyddad av Yttrandefrihetsgrundlagen. För att ha både hängslen och livrem ansöker jag även om utgivningsbevis för databas, vilket får samma effekt. Ansvarig utgivare blir en i Sverige boende Tjetjen, vars familj har utplånats. Jag tillskriver också Justitiekanslern om hans syn på ärendet.

Vad driver dig att fortsätta?
- Båda sidor i en konflikt måste få komma till tals. I Ryssland får når bara ena sidans version offentligheten, men man kan läsa den andra genom oss.

- De flesta jag känner tycker väl nog att jag är en helt balanserad, väluppfostrad, välutbildad, salongsfähig person. Men jag är finlandssvensk och kommer från Österbotten. I Finland är det välkänt att människor därifrån är helt omöjliga när de upplever sin rätt ha blivit sårad, ja vi är ju en samling av de mest självständiga människorna som Gud har skapat!

Fakta

Sedan november 2004 huseras Kavkazcenter.com, av webbhotellet PRQ i Sverige.

I fredags (5 maj) beslagtog Rikskriminalpolisen två servrar hos PRQ på uppdrag av kammaråklagare Håkan Roswall, specialist på IT-relaterad brottslighet, som även driver fildelningsmålet i Sollentuna.

Man förhörde webbhotellets ägare men inte servrarnas ägare i Helsingfors, Mikael Storsjö. Brottsmisstanken är uppvigling på grund av innehållet på några av de ryskspråkiga sidorna av sajten.

Sajten är en starkt Rysslandskritisk nyhetsbyrå som sprider information om konflikten i Tjetjenien.

Tjetjenien är en delrepublik inom Ryssland med en stark muslimsk separatiströrelse som rysk militär för krig mot sedan 1994.

I Litauen kom Högsta Domstolen fram till att sajten är laglig och den finns uppe igen på Kavkazcenter.net.