Oljebolaget Neste Oil fortsätter sin kamp för att få Greenpeaces parodisajt nedstängd. Trots tidigare löften om att inte gå vidare i ärendet har oljebolaget nu återigen vänt sig till Wipo för att få kontroll över även den nya domänen.

– De har gått ut och sagt att de inte skulle agera mot den nya sajten, men nu gör de det ändå, säger Erik Arnberg, marknadsföringschef på Binero.

CS har tidigare skrivit om hur webbhotellet Loopia stängt ner Greenpeaces parodisajt efter påtryckningar från oljebolaget. På sidan som tidigare fanns på domänen nestespoil.com kritiserar miljöorganisationen att Neste Oil framställer diesel med hjälp av palmolja. När Neste Oil fick nys om sajten stämde företaget Loopia för medhjälp till upphovsrättsbrott och Loopia valde att stänga ner sajten. Oljebolaget vände sig även till FN-organet Wipo för att få kontroll över domänen.

Fallet fick mycket uppmärksamhet i media, inte minst i Finland där oljebolaget har sitt huvudkontor och kort efter att parodisajten stängts lanserade Greenpeace en ny, snarlik parodisajt på den nya domänen nestespoilreturns.com. Då hade man även bytt webhotell till Binero, som är kritiska mot hur lagstiftningen ser ut.

– Det här rör sig om opinionsbildning utan kommersiellt syfte från en opinionsbildande organisation. Neste Oil utnyttjar dålig lagstiftning och det får stora konsekvenser för oss som återförsäljare, säger Erik Arnberg.

Att kritisera genom parodi har sedan urminnes tider varit en självklar del av yttrandefriheten i alla demokratiska länder, så länge det inte handlar om rent förtal. Men eftersom Greenpeaces parodisajt liknade oljebolagets egen sajt vid tillfället ger det möjlighet för Neste Oil att åberopa upphovsrättslagstiftning snarare än förtalslagstiftning. Därför vänder sig företaget till Wipo istället för Icann, som normalt hanterar domäntvister, i ärendet.

Enbart en första klagan hos Wipo innebär att domänen blir låst och inte kan överföras till något annat webbhotell. Binero har, till skillnad från Loopia, inte stängt ner den nya sajten, men det finns alltså ingen möjlighet att flytta domänen till något annat webhotell under tiden ärendet behandlas hos Wipo.

När Greenpeace lanserade den nya parodisajten ändrade organisationen utseendet på den, bland annat lade man en stor röd bård på sidan där det står "This site is being bullied by Neste Oil". Oljebolaget har fått mycket kritik för sitt agerande och har i finländsk media uppgett att man inte kommer vidta åtgärder mot den nya sajten. Trots att oljebolaget nu ändå lämnar in en klagan hos Wipo har Binero inte valt att stänga ner sidan. Något som Greenpeace uppskattar.

– Det är självklart viktigt att det finns webbhotell som är beredda att ta fajten tills ett domstolsbeslut finns, säger Patrik Eriksson, chef för Greenpeaces Sverigekontor.

När CS frågar Neste Oil om den nya anmälan svarar företaget juridiska rådgivare, Ilma Korhonen, att de inte försöker få bort själva innehållet på sidan, men att domänen bryter mot varumärkesskyddet.

– Vi anser inte att innehållet på sidan kan förväxlas med vår sida, men vi hävdar att domänen bryter mot vårt varumärke och att den därför ska överlåtas till oss, säger hon.

Uppdatering kl. 15.05:
Kommentar från Neste Oil har tillkommit.

Fakta

Greenpeace tog fram en parodisajt för att kritisera det finska oljebolaget Neste Oil. Sajten låg hos webbhotellet Loopia med domänen nestespoil.com. Oljebolaget stämde Loopia som tog ner sajten och lämnade även in en klagan hos Wipo (World intellectual property organization) om domänen. Wipo är ett FN-organ.

Företaget har därefter fått mycket kritik för sitt agerande och lovade att inte göra någonting med den nya parodisajten, som nu finns hos Binero och har domänen nestespoilreturns.com.

Den 26 juli tar Wipo beslut i ärendet.