Apple har åkt på ett bakslag i en av de många patentstrider som nu pågår. En brittisk domstol har ogiltigförklarat tre av Apples stämningar mot mobilproducenten HTC och har friat HTC från en fjärde.

En av stämningarna som ogiltigförklarats handlar om funktionen för att låsa upp skärmen, där många låter användaren dra en knapp tvärs över skärmen, så kallad slide-to-unlock. Enligt Apples stämningsansökan mot HTC har företaget patent på just den funktionen, men en brittisk domstol underkänner alltså stämningen – med hänvisning till att svenska Neonode var först med funktionen.

Domaren motiverar beslutet med att funktionen är en "uppenbar" utveckling av en funktioner som skapats av ett svenskt företag, och syftar på Neonode N1, som lanserades redan 2004. Det innebär att domaren inte erkänner Apple som ägare av låsfunktionen och att företaget därför inte har rätt att stämma andra för intrång på den.

Apple lämnade in runt 20 stämningar mot HTC i mars 2010 och nu har alltså fyra av dem avgjorts i Storbritannien med Apple som förlorare i alla fyra fallen.

Neonode var det första företaget att utrusta mobiler med avancerade pekskärmar och väckte mycket uppmärksamhet på Cebitmässan i Las Vegas 2004 när man presenterade en prototyp av en modellen N1. Förutom uppmärksamheten kammade Neonode även hem en förbeställning på 20 000 telefoner, men därefter gick det utför. Marknaden var helt enkelt inte redo då och framgångarna uteblev.

Fakta

För fyra år sedan sattes den svenska delen av företaget i konkurs, men företaget återupplivades snabbt av grundaren Thomas Eriksson. I dag lever företaget vidare och växer, tack vare licensförsäljning av den egna touch-tekniken Zforce, men har ingen egen hårdvara längre.