Googleanställda som vd:n Sergey Brin väckte uppmärksamhet i förra veckan när de visade sig med en prototyp av företagets glasögondator Glass. Google meddelade också att deltagarna på konferensen I/O kunde köpa förhandsversionen, kallad Google Glass Explorer Edition, för 1 500 dollar, drygt 10 400 kronor. De ska finnas tillgängliga i en färdig version 2014, till ett lägre pris än så.

Googles glasögon har satt fart på diskussionen om hur framtidens persondatorer kommer att se ut. En av de som diskuterar är Sergey Brin.

– Datorer kommer inte alltid att se ut som vi förväntar oss nu. Nästa generation kommer inte nödvändigtvis att finnas på ett skrivbord eller i användarens knä eller hand.

Patrick Moorhead som är analytiker på Moor Insights & Strategy är positiv:

– Google Glass kommer att ändra hur vi ser på datorer. Det är inte forskning, utan en användbar prototyp. Om fem år kommer det att finnas många olika typer av datorer som man bär med sig. Inte bara i glasögon, utan även i smycken och klockor, säger han.

Han påpekar vidare att amerikansk militär redan använder sådana enheter för kommunikation och navigering.

– För några år sedan sågs smartmobiler som Blackberry som något bara affärsmän behövde. Det känns inte långsökt att Google Glass kommer att användas av många om fem år, säger Charles King, analytiker på Pund-It.

Rob Enderle som är analytiker på Enderle Group påpekar att Google Glass och liknande enheter kan komma till användning på många arbetsplatser och inte bara vara trendiga accesoarer:

– De kan användas för uppgifter som inventering i affärer och för arbetsuppgifter på fabriksgolv, samt på andra ställen där folk behöver använda datorer och sina händer samtidigt.

Fakta

Google Glass har en processor, minne, en kamera, en gps och en bildskärm.