I bland annat Kina, Kuba och Iran kan skarpa kommentarer eller starka adjektiv räcka för att bli fängslad i upp till 20 år.

Internet är en möjlig väg för journalister i dessa och många andra länder att nå ut med sina förbjudna budskap. Hemsidor och bloggar har blivit den enda källan till oppositionella åsikter i till exempel Iran och Tunisien. Men även de vägarna börjar nu stängas då stater i allt större utsträckning censurerar nätet.

Turkmenistan har förbjudit uppkopplingar i hemmet, då internetkaféer är mycket lättare att övervaka. Och i Burma är det förbjudet att använda webbmejltjänster, dessutom tas skärmdumpar var femte minut när någon surfar på internet på ett internetkafé. 

Skapar filter
Västerländska företag hjälper regimer att filtrera nätet eftersom expertisen ofta saknas i dessa länder. Exempelvis har Cisco skapat Kinas infrastruktur för internet och samtidigt sålt speciella verktyg till den kinesiska polisen.

Yahoo har anklagats för att ha bidragit med information till den kinesiska staten som ledde till att dissidenten Shi Tao dömdes till tio års fängelse.

Nu exporterar också Kina sina kunskaper om att censurera internet och har hjälpt Zimbabwe, Kuba och Vitryssland.

Resultatet är att om några år kommer dessa länder inte längre behöva hjälp från väst förutspår Reportrar utan gränser.
Även Europa får kritik för bland annat EU-direktivet som skulle kräva att alla internetleverantörer lagrar information om användarnas aktiviteter på nätet. Det skulle kraftigt inkräkta på internetanvändarnas rättighet till integritet.