Samsungs surfplatta Galaxy Tab 7.7 får inte säljas i EU, efter ett beslut från högsta domstolen i tyska Düsseldorf. Domstolen anser att Samsungs platta är för lik Apples Ipad och inkräktar på Apples designrättigheter. Enligt domstolen liknar särskilt baksidan och kanterna på Samsungs en Ipad på ett sätt som är oacceptabelt.

Plattan får inte längre säljas med hänsyn till de lagar som ska skydda rättigheter för till produkter som säljs inom EU.
Förbudet gäller samtliga medlemsländer i EU. Tyskland undantogs dock från domstolsbeslutet, men där är plattan sedan tidigare stoppad från all försäljning.

Samtidigt har domstolen också lämnat ett besked som är till gagn för Samsung, då deras platta Galaxy Tab 10.1N nu får säljas. Plattan är en ny version av den tidigare plattan 10.1, som även den belades med säljförbud eftersom den var för lik Ipad.

Apple har inte kommenterat domstolsbeslutet, men Samsung beklagar säljstoppet för Galaxy Tab 7.7. och säger även att man ska gör allt som går för att den ska finnas tillgänglig i Europa. Samtidigt välkomnar man beslutet att Galaxy Tab 10.1N får säljas.

När Galaxy Tab 10.1 belades med säljförbud kunde ändå ett antal tusen säljas i Sverige efteråt, då förbudet inte gällde varor som redan fanns ute i lager.

IDG News