Linux är i dag ett operativsystem som används på en massa olika områden, med blandad framgång.

På mobiltelefoniområdet har operativsystemet fått en bra start. Störst har framgångarna varit i Asien tack vare leverantörer som Nec. Men det är fotfarande inte tillräckligt mogen för att det stora genombrottet ska komma, enligt Linuxexperten Bill Weinberg.

– I dag är det för dyrt att bygga en telefon med Linux i, säger Bill Weinberg, teknikanalytiker på OSDL.

För många val
Orsaken är att det i dag finns för mycket flexibilitet. Det resulterar i att utvecklingen tar längre tid. Det krävs en större enighet för att underlätta livet för mobiltillverkarna.
– Om du ska bygga en Windows Mobile-baserad telefon finns 80 till 90 procent på plats redan från början, säger Bill Weinberg.

För att komma till rätta med de här problemen bildade OSDL förra året Mobile Linux Initiative, MLI. Där har man identifierat ett antal områden där det behövs en större enighet. På den listan finns till exempel prestanda, säkerhet, lagring och utvecklingsverktyg.

Det sistnämnda är ett bra exempel på hur läget är i dag.
– Det en massa verktyg som är tillräckligt bra, men inget som är jättebra, säger Bill Weinberg.

Fördelar
Målet är att presentera förslag till specifikationer före årsskiftet.

MLI har medlemmar som till exempel Intel, Siemens, Motorola och Nec.

Eftersom det finns mobiltillverkare som använder Linux så finns det också en rad fördelar redan i dag, enligt Bill Weinberg. Även om kostnaden till en början blir högre så finns det pengar att spara på lite längre sikt. Flexibiliteten kanske gör att det tar längre tid, men det ger också större frihet.

– Det är också ett mera robust operativsystem, vilket gör att det inte krashar lika ofta, med bättre säkerhet, säger Bill Weinberg.