Jag trivs väldigt bra med mitt jobb som journalist och det finns få saker som skulle få eder skribent att känna att den valt fel yrke, men när jag, efter många förseningar och lång väntetid, äntligen får lägga vantarna på den omtalade lilla datorn Raspberry Pi dyker det ändå upp en gnutta ångest över att studiemedlet inte lagts på att utbilda sig till systemutvecklare istället. Den kreditkortsstora datorn är nästan beroendeframkallande i all sin potential.

Raspberry Pi är framförallt utvecklad som ett verktyg att lära sig programmera på hårdvarunivå. Det är inte den enda som har utvecklats i det syftet, men det är definitivt den som lyckats bäst med kombinationen prestanda/pris för att verkligen vara attraktiv för fler än bara skolor med stor budget. För några hundralappar får man en liten dator med en enkärnig processor på 700 megahertz och 256 megabyte i ramminne.

Det är i princip allt. Resten får användaren tänka ut själv och det är just där genialiteten i Raspberry Pi ligger. Det är en slit-och-slängdator som tvingar användaren att gnugga sina geniknölar för att den ska bli användbar, långt ifrån förinstallerade operativsystem som i princip sköter sig själv och inte ger användaren utrymme att försöka förstå hur alla processer fungerar.

För att börja pilla med den behöver man trots allt starta någonstans. För det krävs ett sd-kort som flashats med ett operativssystem. Organisationen bakom Rasperry Pi, Raspberry Pi Foundation, rekommenderar i första hand det linuxbaserade operativssystemet Raspbian. En lättviktsversion av Debian med fönstermiljön LXDE som standard, men trots att det mesta skalats bort för att vara så lättviktigt som möjligt visar sig det ändå vara något för tungt för den lilla datorn.

I vårt test räcker det med att öppna tre flikar i webbläsaren för att systemet ska bli sirapströgt och rent ut sagt oanvändbart. Bäst fungerar datorn genom att inte starta någon förnsterhanterare alls utan hålla sig till den gamla betrodda terminalen där alla kommandon utförs genom att skriva dem. Med andra ord ännu ett skäl att inte ta genvägen genom grafiska gränssnitt. Genialiskt.

Förutom de väldigt begränsade systemresurserna finns det även andra saker som kunde gjorts bättre under utvecklingen. Eftersom det enda sättet att sätta på att stänga av datorn i nuläget är att dra ur kontakten kommer det med stor sannolikhet ske väldigt ofta, men man har anledning att tänka efter när man gör det. Framför den lilla usb-kontakten som förser datorn med ström sitter nämligen en liten kondensator som man tenderar att använda som stöd när man drar ur nätsladden.

Att döma av en hel del forumposter på nätet händer det tämligen ofta att kondensatorn helt enkelt lossnar och enda sättet att laga är att använda lödkolv. Som tur är har kondensatorn inte någon kritisk funktion för datorn utan den fungerar väl utan den, om än lite mindre stabilt.

Ett annat problem är strömförsörjningen. Redan när ett tangentbord och ett usb-minne är inkopplat i de enda usb-uttagen som finns börjar datorn bli instabil, så ska en större hårddisk kopplas i är tipset att använda en med egen strömförsörjning. Utan någonting inkopplat spelar datorn video i full hd-format alldeles utmärkt.

Trots sina begränsningar är Raspberry Pi svår att lägga ifrån sig, men det krävs en hel del vilja, intresse och inte minst kreativitet för att verkligen göra nytta av den. Många kommer säkert hamna i en låda på vinden, men trots det kommer den vara ett utmärkt verktyg för alla som vill lära sig allt om hur en dator verkligen fungerar. Det självklara julklappsvalet för datanörden helt enkelt och det lika självklara valet för barn och ungdomar som vill utveckla framtidens it-samhälle.

Fakta

Pris: 450 kronor för Model B, som har nätverksuttag. 350 för Model A utan nätverksuttag.
Processor: 700 megahertz ARM-processor
Minne: 256 megabyte
Operativsystem: Gör ett själv vettja (se nedan)

Det krävs ett sd-kort med ett operativsystem inlagt för att starta datorn. Flera olika projekt utvecklas just nu. Raspbian är det som rekommenderas av Raspberry Pi Foundation, men valet är helt fritt.