Förra året var Sonys sämsta någonsin och trots försäkran om en snabb vändning från den japanska teknikjätten redovisar bolaget nu en förlust på två miljarder kronor under andra kvartalet. Det är en försämring med 60 procent jämfört med förra årets andra kvartal, då Sony fortfarande kämpade med effekterna från tsunamivågen i mars.

Sony redovisar förlust inom många av sina affärsområden. Den största förlusten finns inom mobildivisionen, delvis beroende på det förlusttyngda samarbetet med Ericsson där Sony köpte upp Ericssons andel under våren. Företagets speldivision redovisar även den förlust efter minskad försäljning av de äldre Sony Portable och Sony Playstation. Den nya spelkonsolen, Playstation Vita, har sålt bättre, men nya spelkonsoler säljs ofta till lägre priser än vad som krävs för att få vinstmarginaler. Även filmdivisionen redovisade en förlust jämfört med förra året.

I samband med den förlusttyngda kvartalsrapporten sänker företaget nu sin vinstprognos för året med en tredjedel, från 2,5 till 1,7 miljarder kronor. Företaget meddelar även att de räknar med en lägre försäljning jämfört med vad som tidigare förväntats. De minskade prognoserna väcker minnen från förra året, då Sony först förutspådde en stadig vinst, men förväntningarna drogs ner efter varje kvartalsrapport som redovisades under året. Till slut bokförde företaget sin största förlust sedan grundandet 1946.

Andra kvartalet är det första som redovisas under den nye vd:n Kazuo Hirais regi, som tidigare var chef för företagets konsumentelektronik- och Playstationdivision. Kazuo Hirai har lovat att vända förlusttrenden för Sony genom att fokusera på slimmade, stilrena produkter, som företaget en gång blev känt för. Sony har en gång varit förebild för konkurrenten som de nu jagar efter. I ett patent som använts som bevisning i rättstvisten mellan Apple och Sony framgår att en del av designprocessen av Iphone involverade "Sony-liknande" replikor att arbeta utifrån.

Kazuo Hirai har även sagt att företaget ska fokusera på områden de är starka på i dag. Det innefattar bland annat sin skärmsensorteknik och sina onlinetjänster. Samtidigt ska företaget kapa rejält inom andra områden. Bland annat ska 10 000 anställda sägas upp, vilket motsvarar cirka sex procent av den totala arbetkraften inom företaget.

Fakta

Förra året drabbades Japan av en de största naturkatastroferna i modern tid när en jordbävning orsakade en tsunami som sköljde över stora delar av landet. Stora delar av Japans östkust svämmades över och orsakade stora ekonomiska skador.

Tidigare under året hade Sony även drabbats hårt av en lång rad hackarattacker mot flera av sina onlinetjänster.