Trycket mot HTC har hårdnat från konkurrenter som Apple och Samsung. På ett år har den taiwanesiska mobiltillverkaren tappat nästan halva sin omsättning.

Nu medger företaget att marknadsföringen behöver vässas. Den tidigare snabbbäxaren har gått knackigt under flera kvartal i rad. HTC varnar nu för att företaget tappar både omsättning och vinst även under tredje kvartalet.

Under en telefonkonferens med IDG News säger HTCs ekonomichef Chang Chia-Lin att varumärket är ett högprioriterat område där företaget måste bli bättre.

– HTC är fortfarande ett ungt företag, säger han, med hänvisning till att varumärket HTC bara har använts sedan 2006.

– I många länder är namnkännedomen hög, men vi måste fokusera mer på kundernas val och preferenser mellan olika varumärken, fortsätter han.

Receptet för förbättring är att utveckla fler innovativa produkter och att förbättra relationerna till operatörerna, uppger Chang Chia-Lin. Företaget ska också fokusera sin marknadsföring, distribution och försäljning för att nå till kunderna.

HTCs omsättning sjunker i olika utsträckning på alla marknader utom Kina, som företaget ser som en framtidsmarknad. Där ökade HTCs försäljning med 389 procent på årsbasis, enligt analysföretaget Canalys. Men samtidigt tvingas HTC stänga sina kontor i flera länder, däribland Brasilien och Sydkorea, där företagets försäljning av smarttelefoner har gått dåligt.

– Att stänga kontoren handlar inte bara om att sänka kostnader, utan ska även strömlinjeforma våra affärer mot nyckelmarknader med tillväxt, säger Chang Chia-Lin.

Nyligen tvingades HTC att ge upp ägarskapet i amerikanska ljudteknikföretaget Beats Electronics, som HTC har använt för att förbättra ljudåtergivningen i sina smarttelefoner.

Enligt analytiker föll samarbetet isär då det inte uppfyllde förväntningarna, vilket dock förnekas av Chang Chia-Lin. Försäljningen av Beats gör det möjligt för det företaget att expandera globalt som en produktleverantör med sitt eget varumärke, anser han.

– Försäljningen leder därmed till en situation som gynnar båda företagen, säger han.

Fakta

  • HTC spår ett omsättningstapp för tredje kvartalet på mellan 41 procent och 48 procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Det innebär även ett avsevärt tapp jämfört med andra kvartalet, då HTCs omsättning uppgick till 91 miljarder taiwanesiska dollar, motsvarande drygt 20 miljarder kronor.
  • Under tredje kvartalet spår HTC att omsättningen uppgår till mellan 70 miljarder taiwanesiska dollar (motsvarande cirka 15 miljarder kronor) och 80 miljarder taiwanesiska dollar.