Domäntvistorganisationen Wipo underkänner det finska oljebolaget Neste Oils klagan mot Greenpeaces två parodisajter, nestespoil.com och nestespoilreturns.com. Wipo anser att alla har rätt att kritisera, i enlighet med yttrandefriheten, så länge det inte görs i kommersiellt syfte.
– Vi hoppas att det är slut nu och att Neste Oil ska ge upp sina försök att tysta kritiken, säger Erik Arnberg, marknadsföringschef på Binero.
CS har tidigare skrivit om Greenpeaces parodisajt, som då låg hos webbhotellet Loopia. Syftet med pardoisajten är att kritisera Neste Oil för användningen av palmolja i framställningen av drivmedel, men oljebolaget stämde Loopia för Greenpeaces tilltag. Loopia stängde då ner sajten och Neste Oil drog tillbaka stämningen, men oljebolaget lämnade även in en domänklagan hos FN-organisationen Wipo för att även få kontroll över domänen nestespoil.com.
Greenpeace svarade med att registera en ny, liknande domän, nestespoilreturns.com, och fortsätta kritisera oljebolaget. Greenpeace bytte i samma veva webbhotell till Binero. Trots löften om motsatsen valde Neste Oil att komplettera sin redan inlämnade klagan med den nya domänen.
Nu har alltså Wipo behandlat ärendet och underkänner Neste Oils klagan om bägge domänerna. Organisationen skriver i beslutet att det, som Neste Oil påstår, finns en förväxlingsrisk mellan parodisajten och den riktiga sajten, men eftersom oljebolaget inte kunnat bevisa att sidan drivs i vinstintresse skyddas den av yttrandefriheten. Det innebär att Greenpeace får använda båda domänerna och att de även kan flyttas mellan webbhotellen. Neste Oil har inte kommenterat ärendet efter utslaget, men Erik Arnberg hoppas att den juridiska processen nu är över.
– Vi hoppas att Neste Oil förstår och forstsätter debatten med demokratiska snarare än juridiska medel, men vi vet inte än, säger han.
Wipos beslut kan läsas i sin helhet här.
- Wipo står för World Intellectual Property Organisation, och är ett FN-organ som behandlar och följer upp intrång i intellektuellt ägande.
- När en domänklagan görs hos Wipo har organisationen möjlighet att "låsa" domänen under tiden ärendet avgörs. Det innebär att det inte går att flytta eller registrera domänen.