Google ändrar i sin sökalgoritm så att innehåll som bryter mot upphovsrätten hamnar längre ner i sökresultaten. Det meddelade Google på en företagsblogg i fredags.

Beslutet får blandade reaktioner. Ändringen, som i hög utsträckning är en konsekvens av krav från bland annat filmindustrin i Hollywood, väcker jubel i filmindustrin. Branschorganisationen MPAA gick efter beskedet från Google i fredags direkt ut med ett uttalande där beslutet från Google applåderades. Organisationen hoppas att besökarna ska kunna undvika olagliga sajter som stjäl upphovsrättsskyddat innehåll. Liknande uttalanden kom från musikbolagens branschorganisation RIAA.

Men förespråkare för frihet och öppenhet på nätet, däribland organisationen Public Knowledge, varnar för negativa konsekvenser. Bland annat anser Public Knowledge, en organisation som kämpar för de digitala rättigheterna, att de nya reglerna kan missbrukas av mediebolag som vill klämma åt mindre konkurrenter.

"Det finns många sajter som inte känner till, eller har möjlighet att utmana de aviseringar om upphovsrättsintrång som skickas till Google", uppger John Bergmayer, som är juridisk företrädare för Public Knowledge, i en kommentar. "Google har skapat ett system som kan missbrukas av den som vill förstöra för sin konkurrenter."

Samma synpunkter har nätfrihetsförespråkaren Electronic Frontier Foundation, EFF. Organisationen oroar sig för att exempelvis myndigheter kan försöka begränsa möjligheterna för sajter att publicera olika typer av material, med hänvisning till upphovsrätten. Tidigare uppgav sig organisationen applådera initiativet, men när Google nu berättar hur de ska använda data, anser EFF att det finns skäl att vara mindre entusiastisk.

Är det rätt av Google att prioritera ner piratmaterial?
Just nu
50% 50%

Fakta

  • Google vill ge högre prioritet till sajter som publicerar innehåll som de själva äger eller har licensierat på ett lagligt sätt. Samtidigt ska sökmotorjätten börja bestraffa företag och andra som använder andras upphovsrättskyddade material utan tillåtelse.
  • Det vanligaste sättet att rapportera brott mot upphovsrätten är genom ett meddelande om bortagning av innehåll, där en upphovsrättsinnehavare kan begära att sajter som bryter mot publiceringsreglerna tas bort från Googles sökresultat.
  • – Sajter som får ett stort antal sådana meddelanden om borttagning av innehåll kan hamna lägre ned i våra resultat. Förändringen av rankningen gör att våra användare enklare kan hitta legitimt och kvalitetssäkrat innehåll, säger Amit Singhal, som är ansvarig för Googles sökalgoritmer, till IDG News.
  • Beskedet är ett av flera som Google i sin rankning av sajter i sökmotorerna under senare tid. Enligt skärps reglerna mot nätplagiering då företaget under de senaste två åren har börjat få allt fler anmälningar om brott mot upphovsrätten. Antalet anmälningar är från leverantörer av upphovsrättsskyddat material är numera så många att företaget nu behöver ändra sina sökrankningar. 
  • – I dag mottar vi och bearbetar fler anmälningar om upphovsrättskyddat material varje dag än vad vi gjorde under hela 2009, totalt gäller anmälningarna 4,3 miljoner webbadresser enbart de senaste 30 dagarna, säger Amit Singhal.
  • Google har också befunnit sig på andra sidan av debatten, då företaget har stämts ett otal gånger för brott mot upphovsrätten. Stämningar har haglat in både från olika typer av innehållsleverantörer, exempelvis bok- och tidningsförlag, fotografer, konstnärer, liksom film- och tv-bolag.