Prissänkningen på utlandssurf verkar ha gett effekt. När allt fler svenskar vill vara uppkopplade under semestern exploderade trafiken i länder som Turkiet (upp med 320 procent jämfört med samma tid 2011), Spanien (294 procent upp) och Österrike (upp med 238 procent). De länder som svenskar surfar mest från är grannländerna Norge och Finland.

– Vi har under mer än ett år arbetat hårt för att svensken ska kunna ta med sina vanliga surfvanor på semestern och det är roligt att vi nu får se resultat, säger Rune Pedersen, konsumentchef för mobilitetstjänster på Telia i en kommentar.

Telia mäter under sommaren kontinuerligt surfandet i de egna näten och man konstaterar att den sommardag då flest kunder surfade var 25 juni – en regnig dag i stora delar av landet. Dagen med minst surfande var, inte helt oväntat, midsommarafton.

OS påverkade dessutom surfbeteendet under slutet av sommaren, och de stora sportsajterna besöktes mer frekvent än tidigare.

Fakta

  1. Datatrafiken i det mobila och fasta bredbandsnätet utgör basen för Telias Surfindex.
  2. För att identifiera beteendemönster görs även sammanställningar av miljontals unika besök på ett antal utvalda webbsajter inom kategorierna: mat, shopping, bostad, arbete, hälsa, resor, sociala medier, fotboll, sport/OS och familjeliv, baserat på KIA-index (Sveriges annonsörers index över svenska webbplatser).
  3. Ytterligare en kategori, tv och film, baseras på Telias kunders användande av on-demand-tjänster.

Källa: Telia