Amerikanska nyhetsföretag och andra sajter som bevakar presidentvalskampanjen i USA förbereder sig för en flod av trafik under de kommande månaderna. Attacker väntas inte bara från extremister – även politiska aktivister utgör ett allt större orosmoment för dem som bevakar kampanjerna.

Enligt Bill Wheaton, chef för nätjätten Akamais mediedivision, så kan valet i år generera upp till fyra gånger så mycket webbtrafik som 2008.

Under toppbelastningen spår han att fyra miljoner personer via strömmade tjänster följer olika aktiviteter i samband med kampanjerna, till följd av ökningen av olika typer av mobila verktyg och sociala nätverk med tillgång till strömmat innehåll.

– Om du ser till den bevakning som kabel-nätverken planerar att erbjuda online, så lär de låta folk följa mängder av olika debatter, evenemang och anföranden – betydligt mycket mer än vad som kan sändas på tv, säger Bill Wheaton till IDG News.

– Så mängden innehåll som de tillhandahåller lär öka exponentiellt.

Akamai agerar även som ett nätverk för förmedling av innehåll, där företaget arbetar direkt med nyhetssajter som CNN, Fox News och Turner Broadcasting för att se till att deras sändningar på webben inte avbryts.

– Det är första gången som leverantörer av innehåll uttrycker oro om att aktivister börjar använda sig av dos-attacker, säger Bill Wheaton.

– De letar efter alla sorts hackare. Allt fler aktivister rör sig online på ett allt mer aggressivt sätt och flera medieorganisationer har blivit attackerade, liksom presidentkandidater.

– Även myndigheternas sajter har attackerats, vilket har framkommit i nyheterna.

Exempelvis har hackaraktivister riktat sig mot CNNs sajt. Enligt Fox News politiske redaktör Bill O'Reilly har attacker även riktats mot amerikanska justitiedepartementet och FBI. Innehållsleverantörer har länge drabbats av exempelvis överbelastningsattacker.

– Det som är oroar mest är att attackerna blir allvarligare, säger Tom Hughes, som är chef för Virtualroad.org, ett företag som arbetar ideellt med att erbjuda värddatortjänster.

Tom Hughes arbetar med flera oberoende nyhetssajter i länder som Iran och Burma. Attacker kommer ibland från myndigheter och andra med staternas godkännande, i syfte att exempelvis censurera.

– Både omfattningen och längden på attackerna ökar kraftigt. Det som vi för några år sedan hade ansett vara en stor attack är i dag bara småpotatis, säger han.

En av de värsta attacker Tom Hughes har sett ledde till att en sajt slogs ut under 21 dagar.

– Jag tänker inte nämna några namn, men mängder av nyhetssajter i väst är inte beredde och medger dessutom det, säger han.

Fakta

  • Antalet överbelastningsattacker har ökat med 70 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol, enligt säkerhetsföretaget Prolexic.
  • Enligt en annan undersökning från Arbor Networks så ökar mängden ideologiskt motiverad "hacktivism" och skadegörelse exempelvis genom överbelastningsattacker.
  • Under de kommande månaderna spås att antalet politiskt motiverade attacker ökar, framför allt som en följd av de konvent som hålls av både republikaner och demokrater i augusti.
  • Det skapar ökade problem för politiker och valarbetare, eftersom många sajter är viktiga för att dra in donationer till valet. Sajterna måste vara tillgängliga dygnet runt och får inte ligga nere på grund av attacker från aktivister och politiska motståndare.