Amerikanska tidningen Infoworld har testat en förhandsversioner av Windows 8 under ett års tid. Nu ger Computer Swedens systertidning sitt hårda omdöme.

– Jag kan bekräfta att efter månader av djupdykningar och samtal med hundratals testare, att alla som är vana att arbeta med tangentbord och mus inte gillar Windows 8 ett dugg, säger Infoworlds testare Woody Leonhard, till IDG News.

Operativsystemet är testat i den version som är avsedd för bland annat tillverkare och partner, så kallad rtm-release to manufacturing. De goda nyheterna i operativsystemet, uppger Infoworlds testare, är att Microsoft har lyckats knåpa ihop ett kapabelt, modernt och användarvänligt gränssnitt.

Windows 8 markerar för Microsoft en helt ny inriktning, med gränssnitt för både plattor och skrivbord, som är tänkt att bli nästa steget framåt från Windows 7. Windows 8 är anpassat både för pc och för plattor, med ett nytt gränssnitt. Därmed är operativsystemet både plattbaserat och möjligt att känna igen för de flesta Windows-användarna. Där har Microsoft, ur ett utvecklarperspektiv, lyckats göra en bedrift.

Men utifrån användarperspektiv är Windows 8 ett misslyckande. Nya användare som gillar det tryckvänliga Metro-gränssnitt riskerar att fastna i de gamla Windows-kommandona som finns kvar. Tidigare Windows-användare blir förvirrade av att navigera mellan olika inställningar och appar, så som var möjligt i Windows 7, men där vissa funktioner är borttagna.

Windows 8 har visserligen kvar några av fördelarna med Windows 7, vilket gäller hanterbarhet, säkerhet och integrerat antivirusprogram, samt kompatibilitet med mängder av program. Men problemen med att använda operativsystemet är stora, trots tillgången till flera Metro-baserade program.

Nyligen aviserade Microsoft möjligheter att uppgradera, från bland annat XP, Vista och Windows 7 till Windows 8, för 40 dollar fram till den 31 januari. För den som inte vill eller behöver uppgradera utan exempelvis installerar Windows 8 i en ny dator, går det att köpa en version System Builder Edition, som licensieras ut och kan användas av enstaka pc-användare.

Fakta

Starten
Windows 8 saknar en traditionell Start-knapp och de funktioner som tidigare gjorde det möjligt att tillfälligt köra med en Start-meny är borta i rtm-versionen av Windows 8. Istället finns en Metro Start-meny som är grafiskt imponerande, men svårnavigerad.

Utseendet
Windows 8 innebär en övergång från Vista-eran till ett ogenomskinligt, skuggat och glanslöst gränssnitt, med en design som påminner mer om Windows 3.1. Metro Start-skärmen har totalt 20 bakgrundsmönster och 25 fördefinierade färgkombinationer.

Skrivbordet.
Här har flera kosmetiska förändringar skett. Generellt kör programmen i rtm-versionen av Windows 8 betydligt snabbare än i den tidigare versionen. Detta gäller både program som ligger på skrivbordet och Metro-appar.

Webbläsarhanteringen.
En av de stora förändringarna är dnt-funktionen, do not track, som ger möjlighet i Windows 8 göra det svårare att spåra en användare under surfningen. I praktiken gör detta Microsoft till integritetsförespråkare, där programföretaget går emot exempelvis annonsörernas intressen.

Programhanteringen.
Alla versioner av Metro-apparna som har kommit hittills, för e-post, kontakter, kalendrar, meddelandehantering och annat, har varit förhandstittar, av goda skäl. Många appar har haft brister och buggar, vilket har förändrats till det bättre i den senaste versionen. Men fortfarande går det exempelvis inte att flytta meddelanden till en folder i e-postfunktionen. Annars kan Metro Mail kopplas upp mot Hotmail, samt Outlook.com, Live.com och ett antal andra e-posttjänster, inklusive de i Office 365 och Gmail. Sociala nätverk är dock ett område där Windows 8 fungerar väl.

Foto och video.
Metro Photos och Metro Video. Dessa saknar fortfarande redigeringsfunktioner. Men Microsoft har förbättrat fotogalleriet och levererar en bättre version av Windows Movie Maker. Även Metro Music innehåller mängder av användbara funktioner.