Min majkrönika hävdade att bibliotek inte behövs för e-böcker. Glesbygdsproblemet är borta när nätet når överallt. ”Social rättvisa” löses genom att priserna rasar. Naivt fick jag höra. Mådä?
På New York Times bästsäljarlista över e-böcker (skönlitteratur) den 5 augusti är sju av 25 titlar direktpublicerade av författare. Två av dem kostar nio kronor. Snittpriset ligger på 64. Då är många nysläppta dyrverk av kända författare. Förlagen sänker dock priserna radikalt efter ett tag. Högproduktiva romanförfattarinnor bjuder nu på ”första silen”: lägger ut en e-bok gratis, säljer noveller för några kronor och tar 39 för en roman.
Ytterligare fyra verk på listan direktpublicerades först men togs upp av en bjässe när framgången var ett faktum. Det handlar om den där kvinnliga dominansporren som nu sålt i 30 miljoner exemplar. I pappersvärlden behövs förlagen: trycka, skeppa, fixa plats i gammelmedierna.
En direktförfattare kan dock sälja en e-bok via de globala nätbokhandlarna för 50 kronor och få lika mycket själv som när ett storförlag kräver 150.
Min pionjärsjäl fick mig att testa. Jag tog en aktuell fråga av global ryktbarhet där två av mina intressen råkade korsa varandra på perfekt vis: kommunikationsfrihet och sex, Julian Assange och Sverige. Jag tog hjälp av en vän som driver miniförlag på nätet.
Vi hade kunnat kalla den engelskspråkiga boken ”Sexual Politics in Sweden 1950–2012”. Men skulle folk kasta sig på köpknappen? Det låg ju nio månaders heltidsjobb nedplöjt. Vi satsade på ett humoristiskt omslag och en saftig tabloidtitel som skulle roa, förarga och bli en snackis. Den förargade mest.
Min spanska feministväninna i Berlin var riktigt förargad. Sedan läste hon. Och fäktade med armarna: ”Oscar, det är ju en bomb! Jag gillar inte Assange, men folk vet inte detta om Sverige, det är vansinne, det måste ut!”
Och ut kom det. På Amazons sajter och en rad andra. I 32 länders lokala Itunes Ibookstore där allt fungerar på häpnadsväckande vis om man har en Ipas eller Iphone.
Där fanns bara en bugg. Assange skulle ju i handbojor föras till Sverige inför världspressen varpå alla skulle kasta sig över min bok. I stället spankulerar han in på ecuadorianska ambassaden? Den mannen kan förarga.
Mitt under den olympiska avslutningsshowen upptäckte någon min bok och såg sig tvungen att direkt tweeta ut en varning: ”SERIOUSLY WHAT THE FLYING FUCK IS THIS? http://swedishsexbook.com/ WHO cleared this publication? RESIGN!”
Utan att inse det bevisar den uppretade twittraren en annan storhet i e-boksrevolutionens direktpublicering. Det finns ju inte längre någon som behöver ”klarera” böcker. Jag fick en kylskåpsmagnet av min pappa med ord av Stig Dagerman som är sannare än någonsin: ”Ordet är fritt – för den som vågar ta det. Du har vågat – därför blev det ditt!”
Och inte behövs det bibliotek för att få ut de där orden. Så det så.