Med lanseringen av Windows 8 runt hörnet har Microsoft mycket att bevisa. Redan innan den officiella lanseringen har det nya operativsystemet dömts ut från många håll, men hur operativsystemet kommer tas emot av kunder är även beroende av vad konkurrenterna har att erbjuda.

IDGs systertidning Infoworld har jämfört den färdiga versionen av Windows 8 (som redan börjat skeppas ut till partners) med värsta konkurrenten: Mac OS X Mountain Lion. Trots att Windows 8 sågades rejält när tidningen recenserade det tidigare är det oväntat jämnt jämfört med Apples motsvarighet.

Infoworld har betygsatt de bägge operativssystemen i sex olika kategorier; användarvänlighet, funktioner, administration, säkerhet, kompatibilitet samt prisvärdhet, på en tiogradig skala som sedan används för att räkna ut ett snittbetyg.

Mac OS X vinner i jämförelsen, men endast med en poäng i snitt. Den största källan till att Windows 8 förlorar är införandet av det nya, kritiserade gränssnittet, som tidigare kallades Metro. Skribenterna anser att det inte passar ihop med mus och tangentbord, som de flesta fortfarande använder till sina datorer. Att Microsoft även valt att ha kvar det gamla skrivbordet från Windows 7 gör att Windows 8 lämnar ett schizofrent intryck. Skribenterna jämför det med att ha två system anpassade för två olika sätt att styra datorn installerade.

Mac OS X vinner jämförelsen i tre av de sex kategorierna, användarvänlighet, funktioner och prisvärdhet, mycket på grund av det nya gränssnittet. Microsoft får även kritik för att de förinstallerade standardprogrammen i Windows 8 inte håller måttet jämfört med de som följer med i Mac OS X.

Windows 8 vinner dock klart i kategorierna kompatibilitet och administration. Microsoft får beröm för antalet verktyg som både finns förinstallerade och som finns att köpa till operativsystemet. Mac OS X har inte dåligt stöd heller, men i Windows 8 har en administratör betydligt mer kontroll än i Mac OS X. Microsoft vinner kompatibilitetskategorin mycket tack vare att de dominerat desktopmarknaden under en lång tid. Tack vare det är i princip alla program som riktar sig mot desktopmarknaden skrivna för Windows och bakåtkompatibiliteten med Windows 7-program är hundraprocentig.

Den enda kategori där det är jämnt skägg mellan konkurrenterna är säkerhet. För Microsoft får det ändå anses vara en liten vinst med tanke på att gamla Windows XP läckte som ett såll och företaget har haft svårt att tvätta bort stämpeln som en säkerhetsrisk trots att stora framsteg gjordes redan i Windows 7.

IDG News

Fakta

Användarvänlighet:
Windows 8 - 6
Mac OS X - 9

Funktioner:
Windows 8 - 7
Mac OS X - 9

Administration:
Windows 8 - 9
Mac OS X - 7

Säkerhet:
Windows 8 - 9
Mac OS X - 9

Kompatibilitet:
Windows 8 - 10
Mac OS X - 8

Prisvärdhet:
Windows 8 - 6
Mac OS X - 9

Snittbetyg:
Windows 8 - 7,6
Mac OS X - 8,6