Nätpionjären Patrik Fältström och hans fyra medhjälpare klättrade under flera dagar runt i träd och på hustak för att rigga ön inför mötet. Ön heter Tjärö och ligger i Blekinge skärgård. Nyligen arrangerades där fjärde upplagan av knytkonferensen Sweden Social Web Camp, SSWC.
För fyra år sedan fick Malmöentreprenörerna Tomas Wennström och Kristin Heinonen en idé om att i all enkelhet träffa några kompisar för att diskutera sociala medier. Gensvaret blev enormt och nästan 300 personer deltog på den första träffen. Sedan dess har både intresse och omfattning ökat – i år deltog 430 personer de fyra dagar som knytkonferensen arrangerades.
På Tjärö finns ett vandrarhem som har tillgång till internet genom en dsl-koppling med en hastighet av 7,5 megabit per sekund. För 400 konstant uppkopplade internetnördar låter det knappast tillräckligt och Patrik Fältström undersökte olika alternativ. Radiolänk med höghastighetsförbindelse med närliggande Eriksberg utanför Karlshamn var det bästa, men skulle bli orimligt dyrt.
– I stället fokuserade vi på att med hjälp av befintlig uppkoppling mot internet skapa den bästa möjliga lösningen på plats. Därför har vi nu dragit ungefär 700 meter optisk fiber till fyra större knutpunkter, säger Patrik Fältström.
Fibern är dragen åt tre olika håll på ön och på mitten finns kopplingen mot vandrarhemmets dsl-utrustning. I huvudnätet till de fyra knutpunkterna är hastigheten en gigabit. Därifrån till det tjugotal trådlösa accesspunkter som finns utplacerade på ön är hastigheten 100 megabit per sekund.
Belastningen har varit väldigt hög – förutom på sena nätter och när alla lägerdeltagare på lördagskvällen vandrade till den östra sidan av ön för att elda upp ett får av trä. Då gick nätverksbelastningen närmast ner mot noll.
Förutom Instagram belastar Apples automatiska fotosynkroniseringstjänst nätet mest. Därför drog Patrik Fältström ner på nätverksprioriteten för den typen av trafik.
– När folk tar ett foto med sin Iphone och den sedan ska synkas med både dator och Ipad så kan samma bild behöva laddas fram och tillbaka fyra gånger. Med våra 7,5 megabit per sekund mot omvärlden är det inte precis optimalt, säger han.
Förutom ett kabelbrott i kopplingen mot den accesspunkt som var allra längst bort placerad är Patrik Fältström nöjd med årets insats:
– Största utmaningen har varit att skydda fibern eftersom den är känslig. På ön finns en del får som lätt skulle kunna beta av den och därför har vi på de flesta ställen dragit fibern rätt högt uppe i luften, säger han.
Patrik Fältströms bästa tips för att fixa internet på ett ställe som Tjärö:
- Använd publika ip-adresser och beställ dem i god tid.
- Undersök noggrant vilka fysiska förutsättningar som gäller på lägerområdet.
- Ta gärna med ett par extra switchar för säkerhets skull.
- Använd fiber i stället för koppar.
- Ta med enorma mängder ethernetkabel.
- Ta med mer verktyg och utrustning än du någonsin tror att du kommer att använda.
- Ta med några extra bärbara datorer – de är alltid användbara för något.
- Ta med en stabil och äkta DHCP-server, eftersom DHCP-stabilitet är grunden för ett framgångsrikt evenemang.
- Även om ström över ethernet (PoE) hanteras via switchar, ta ändå med extrautrustning i form av injektorer.
- Ta med mediakonverterare, då detta tillsammans med injektorer ger möjlighet att placera accesspunkter i änden av fiber.