I samband med ett antal överbelastningsattacker mot justitiedepartementet kräver Anonymous frihet för Wikileaks grundare Julian Assange, som i förra veckan beviljades asyl på Ecuadors ambassad i Storbritannien. På ett Twitterkonto uppger påstådda företrädare för hackargruppen att den har tagit ned departementets sajt som ett led i en aktionsplan för att befria Julian Assange, Operation Free Assange.

Attacken genomförs efter att den brittiska polisen har uppgivit att den avser att arrestera Julian Assange så fort han kommer ut från ambassaden i London. Det brittiska justitiedepartementet, Ministry of Justice, bekräftade under tisdagen att den har haft problem med tillgängligheten på sin sajt. I dagsläget finns ingen plan för när problemen ska vara lösta.

Departementet har börjat vidta åtgärder för att sajten ska fungera, men risk finns att besökare inte kommer in på sajten fram till de är genomförda, uppges det i ett uttalande.

Attacker från Anonymous har även riktats mot ett antal andra sajter, däribland det brittiska arbets- och pensionsdepartementet och den premiärministerns sajt. Attackerna bekräftas av några som påstår sig vara Anonymous på Twitter, men i dagsläget finns inga tecken på att de attackerna har lett till några kända eller omfattande problem.

Enligt Ecuador har landet givit Julian Assange politisk asyl på grund av "legitim oro" för att han först ska ställas till svars i Sverige för de brott han är misstänkt för här och därefter lämnas ut till USA på helt andra grunder, relaterade till den information som Wikileaks har publicerat.

Tidigare har två av Wikileaks mest profilerade avslöjanden, avseende amerikansk utrikeskorrespondens och helikopterattacker mot irakiska medborgare. lett till att en före detta militär, Bradley Manning, häktats i avvaktan på rättegång i en amerikansk militärdomstol.

Fakta

Julian Assange har använt Ecuadors ambassad i Storbritannien som en tillflyktsort sedan i juni, efter att det brittiska rätttsväsendet har beslutat att han ska utlämnas till Sverige, där han ska förhöras om misstänkta sexbrott.

Utlämningen sker mot Julian Assanges vilja, eftersom denne befarar att han riskerar att utlämnas från Sverige till USA, där han kan ställas inför rätta för brott som amerikanska myndigheter anser att han har gjort sig skyldig till, i samband med ett antal avslöjanden från Wikileaks.