När Microsoft öppnar fördämningarna och moderniserar Windows i höst lär det finnas ett företag vars ledning är mycket nervös, nämligen Intel.

Det finns flera problem under uppsegling för Intel. För första gången kommer det en Windowsversion för andra processorer än Intels som har verklig potential att bli en framgång, i form av RT. Lägg till det att konkurrenten Arm, vars processorer Windows RT fungerar på, har ett försprång med låg energiförbrukning. I dag ligger Intel långt efter på det kanske enskilt viktigaste området för processorteknik de närmaste åren.

– Vår vision för klientenheter med RT är att man ska kunna använda samma enhet under hela dagen, var man än befinner sig. Det ska inte spela någon roll om man sitter på kontoret, på tåget eller hemma. Det ska gå att köra appar för både konsumtion och produktion av information på samma klientenhet, som man sedan laddar hemma på kvällen, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft i Sverige.

För att den visionen ska bli verklighet krävs det lång batterilivslängd, vilket ställer krav på energisnåla processorer i klientenheterna. Det är just på det området Arm har ett försprång framför Intel.

Sammantaget pekar den här utvecklingen på att Windows RT blir en mycket viktig produkt i Microsofts sortiment.

Kan man säga att Windows RT är framtiden?

– Ja, RT är en viktigt del av Windows framtid, men man ska komma ihåg att mycket spännande kommer att hända på hårdvarusidan som Windows hela tiden måste anpassas till, säger Daniel Akenine.

RT ses av många som den största förändringen av Windows sedan Windows NT lanserades 1993 och kom att sätta i gång övergången från 16-bitars till 32-bitars teknik.

Det var en övergång som fullbordades 2001, alltså åtta år senare, med Windows XP. RT ska liksom Windows 8 lanseras i oktober.

Om vi ser en liknande utveckling för RT kan vi alltså räkna med att Windows 8, den kommande nya versionen av traditionellt snitt avsedd för Intelprocessorer, kommer att leva sida vid sida med Windows RT under en överskådlig framtid.

Får vi se versioner av RT avsedda för enheter med Intelprocessorer?

– Ingen kommentar, säger Daniel Akenine.

Det är ingen särskilt drastisk spekulation att det blir så, liksom att Windows RT inte bara kommer att användas för surfplattor, utan även för bärbara datorer och stationära klientdatorer.

Intel kämpar på med att få fram mer energisnåla processorer.

– Traditionellt har Arm varit starkare vad gäller låg energiförbrukning, men vi har gjort stora framsteg det senaste året, säger Jan Östling, teknikansvarig på Intel i Sverige.

Intel har inte gjort några officiella uttalanden om att köra RT på företagets processorer.

Hur det än blir med nya processorarkitekturer från Intel och olika versioner av Windows så kommer det även i fortsättningen att handla om X86-baserade processorer. Intels inställning till surfplattor är att de är bra komplement, men att ultrabärbara datorer är mer kompletta arbetsverktyg.

– Plattor är bra för att konsumera information, medan ultralätta bärbara också passar för att producera information och därigenom ökar flexibiliteten. Dessutom erbjuder de mycket bättre bakåtkompatibilitet än enheter med Windows RT, säger Jan Östling.


Fakta

När Windows uppdateras i oktober släpps det flera nya varianter, till exempel Windows 8 Professional. En variant heter Windows RT, förvirrande nog används inte versionsnumret 8 i den benämningen.

Skillnaden mellan Windows RT och övriga nya varianter av Windows är att RT fungerar tillsammans med processorer från Arm, medan alla andra nya varianter fungerar med processorer baserade på Intels arkitektur. Den körbara programkoden är alltså olika för RT och de andra Windowsvarianterna.

RT är främst tänkt att användas på surfplattor med Armprocessorer. Anledningen att använda Armprocessorer är att de är mer strömsnåla än Intels.