Tanken med W850 är att musiken ska laddas ned till mobilen direkt från nätbutikerna, utan omvägen via pc:n. Telefonen är försedd med en minnespinne på 1 GB. Minneskortet kan kompletteras med upp till 4 GB.

Walkmanspelaren är uppgraderad för enklare navigering och andra finesser. Den kan dessutom konfigureras när den säljs via operatörerna, så att det automatiskt går att koppla upp sig till olika musiktjänster.

En häftig funktion är TrackID, som gör det möjligt att identifiera låtar från radion. Det tycks i och för sig en smula krångligt - du behöver först spela in några sekunder av låten, sedan skicka den till Gracenotes databas, varifrån namn på artist och låttitel sedan skickas tillbaka.

– Det är inte alls svårt. Du behöver bara hålla nere en knapp i fem sekunder, sedan sker allt automatiskt, säger Jakob Rydén, produktmarknadschef för Walkman-telefoner på Sony Ericsson.

Klarar den verkligen att känna igen all musik man hör på stan?
– Vi prövade den igår och det enda den inte klarade var en skiva med stepmusik, säger Jakob Rydén.

Mobilen hanterar mp3 och några olika aac-varianter, en nyhet är eaac+. Det är ett musikkomprimeringsformat som hanterar stereoljud bättre an andra format. Även Nokias nya musikmobiler stöder eaac+. W850 innehåller också en 2-megapixelkamera

Ytterligare en Walkman-variant är W710, som är särskilt anpassad för sport- och friluftsintresserade. Den har funktioner som stegräknare, kaloriräknare och distansmätare. Även Nokia släppte nyligen en särskild sportmobil, men Nokias 5500 klarar till skillnad från W710 att läsa upp sms:en.

– Vi kommenterar aldrig våra konkurrenters produkter, säger Jakob Rydén.

De andra två mobilerna är främst till för affärsanvändarna. Z550 är en billig bastelefon, där Sony Ericsson arbetat med materialet, i en kombination av plast och metall.

– T610-användarna kommer att känna igen sig. Vi tror att den kommer att bli populär bland affärsanvändarna, eftersom det finns ett stort intresse för en bra kombination av pris och prestanda, säger Jakob Rydén.

Z710 i sin tur kommer att bli dyrare, men innehåller en hel del intressanta funktioner. Den är anpassad för webbsurfning och försedd med rss-feed, vilket gör det enkelt att till exempel prenumerera på nyhetstjänster. Den har dessutom en specialkoppling till Googles Blogger.

– Du kan ta en bild med mobilen och direkt föra över den till en blogg. Det krävs inget förarbete. Affärsnyttan kan vara att snabbt dela med sig av bilder och information till kollegorna, säger Jakob Rydén.

Fakta

Alla de fyra nya mobilerna släpps under det tredje kvartalet. Inga priser är klara. W850 kommer dock att bli dyrast, runt 5000 kronor. W750 och Z710 blir lite billigare, cirka 3000-3500 kronor. Billigast blir Z550, omkring 2000 kronor.

Bland de fem nya mobiltillbehören finns nya laddare, till exempel CMT-60, som inte innehåller någon sladd, utan kopplas direkt till elurtaget. Skulle den inte passa finns två aa-batterier.

Dessutom lanseras olika varianter av handsfree headset, bland anant med fjärrkontroll och specialanpasade musikhörlurar.