Bonzuns sajt ska fungera som ett mellanting mellan Vårdguiden och Familjeliv är det tänkt. Medicinsk, validerad, information ska mixas med forum där det går att dela erfarenheter och chattar med barnmorskor. Målgruppen är föräldrar och ämnet graviditet och småbarnsåren ur hälsoperspektiv. Men Bonzun öppnar inte i Sverige utan i Kina.

– I Kina finns ett verkligt behov – där finns inte barnavårdscentraler som här och de har också lägre tilltro till sina doktorer. Samtidigt är det den största internetnationen i världen och de spenderar 17 timmar i veckan på webben jämfört med våra 11, säger Hellen Wohlin Lidgard, arbetande styrelseordförande i det unga bolaget.

Hon har tidigare grundat, och varit vd på, konsultbolaget Pointer men är numera affärsängel.

– Idén till sajten kommer från Bonnie Roupé som tidigare grundat tidningen Red Tee en golftidning för kvinnor. Hon ville göra något som verkigen kunde vara till nytta. När jag blev kontaktad tyckte jag det var jätteintressant – det handlade både om hjärta och hjärna, säger Hellen Wohlin Lidgard.
Hon gick in i projektet som också har ett antal andra investerare i ryggen.

Förarbetet har tagit ungefär ett och ett halvt år – mycket av den tiden har gått åt till att bygga upp ett medicinskt expertråd i Kina som ska se till att informationen på sajten håller hög kvalitet. Även Karolinska Institutet har hjälpt till att validera den medicinska informationen.

Sedan årsskiftet har också den tekniska plattformen utvecklats.

– Och så tar det ungefär ett halvår att registrera företag i Kina så att man kan sälja annonsplats och skriva avta. Mycket stämplar blir det, säger Hellen Wohlin Lidgard.

Hittills har sajten bara öppnat för testanvändare men inom kort ska den marknadsföras på allvar – via sökmotorer och bloggar bland annat.

Målet är att få ihop över fem miljoner användare under de första tre åren. Intäkterna ska till att börja med komma från annonsering.

– Kineserna är inte alls lika reklamtrötta som vi – de tycker ofta att reklamen på tv är roligare att titta på än de vanliga programmen.

Efter hand räknar man också med att kunna bygga upp statistik över sökningar – vilken information som läses och vilka frågor som ställs.

– Vi tror att det kan finnas stort intresse för den statistiken – det finns inte så mycket samlad vårdstatistik i Kina, säger Hellen Wohlin Lidgard.

Google har lämnat Kina och Facebook har ännu inte kommit in – oroar hon sig inte för att de kinesiska myndigheterna ska begära ut uppgifter eller censurera sajten?

– Nej, det tror jag inte. Vi har ju ett visst politiskt skydd från de experter som vi knutit till oss i vårt expertråd och jag tror att vi som en kommersiell informationssajt flyger lite under radarn.

Fakta

Vd: Bonnie Roupé.

Verksamhet: Driver en sajt med medicinsk information riktad till föräldrar i Kina.

Anställda: Fyra grundare och medgrundare som jobbar aktivt med bolaget samt en anställd person i Peking. Avsikten är att fler ska anställas där under hösten. Ett 25 personer starkt medicinskt råd i Kina är också knutet till sajten.