Ytterligare en aktör ger sig in i kampen om onlinevideotittarna – svenska Magine lanserar en videotjänst på nätet som enligt företagets utsago har likheter med Spotify. Det främsta målet är att ersätta traditionella tv-abonnemang och åtskilliga tiotals miljoner i kapital ska ha tagits in.

Bakom satsningen står bland annat Erik Wikström, som var med och grundade Icon Medialab, och Håkan Tranvik och Michael Werner som var medgrundare till tv-företaget Boxer.

– Vi drivs av en vilja att förändra världen lite grann. I dag när du har tv-abonnemang så kanske du behöver ytterligare utrustning till tv:n i sovrummet, sommarstugan eller för mobilen. Det är inte någon bra användarupplevelse, säger Erik Wikström som är företagets vd, till CS.

Även Mattias Hjelmstedt, som tidigare arbetat på Voddler, är medgrundare och har ansvarat för utvecklingen av den teknik som används. Magine tar in tv-bolagens signaler via fiber och kodar om den så att den går att se via lägre bandbredd.

– Tv-kanalerna fungerar som spellistor och det behövs varken sladdar, boxar eller satellitmottagare. Man kan titta på vad man vill och när man vill, säger Mattias Hjelmstedt till Dagens Industri.

Hur innehållet i Magine ser ut har inte presenterats, men företagets pressansvariga, Petronella Thuresson, säger till CS att tyngdpunkten ligger på svenska tv-bolag:

– Det kommer att finnas både live-sändningar och förinspelat material. I grunden kommer innehållet att vara lokalt, men vi siktar även på utländskt innehåll.

För tillfället befinner sig Magine i ett betaläge som endast är öppet för inbjudningar. Just nu består innehållet av 20 gratiskanaler, men när tjänsten blir tillgänglig för allmänheten kommer olika prispaket att lanseras. Grunden ska att bestå av ett baspaket som man sedan kan utöka med olika kanaler. Till Dagens Industri uppger företagets ansvariga att man hoppas kunna ta ut runt 200 kronor för ett abonnemang. Publik lansering väntas efter nyår och det finns även planer på en utlandslansering.

– Första kvartalet nästa år är målet just nu för en publik lansering, säger Petronella Thuresson.

Fakta

Magine är bara en i raden av aktörer på den allt hetare marknaden för tv och video på nätet. Sedan tidigare finns bland andra SF Anytime, Headweb och Voddler, och i höst lanserar både Netflix och HBO sina tjänster i Sverige.