– Vi följer alla säkerhetsstandarder och har de klassificeringar som krävs. Det går att göra köp med signatur på alla terminaler i hela världen, det räcker med att säga ”jag har ingen kod” till personen bakom kassan. Izettle fungerar på precis samma sätt, säger han.

Stämmer det att handlaren får stå för notan om ett köp med ett stulet kort verifieras med signatur i stället för pin?

– Ja, det är huvudregeln. Handlaren tar risken vid signaturköp. Med pinkod hamnar risken i stället på kortinnehavaren. I grund och botten är frågan vem man vill skydda. Bankerna är väldigt förtjusta i att skjuta risken bort från sig själva.

Han betonar att det inte är på eget initiativ som Izettle valt bort pinstöd i tjänsten. Snarare handlar det om att följa kortutgivarnas regler för mobilbetalningar.

– Enligt EMV (den rådande globala standarden för chipbetalningar) räknas inte telefoner eller surfplattor som säkra nog för pin. Teoretiskt går de att avlyssna, säger Johan Bendz.

Johan Bendz påpekar att Izettles bedrägerinivåer i dag ligger under genomsnittet i branschen:

– Våra nivåer är mer än fem gånger lägre räknat på antal bedrägerier. Bevisligen är vi inte mindre säkra.

Beror inte det på att tekniken inte fått något större genomslag än?

– Det håller jag inte med om. Vi har mer än 35 000 registrerade användare i Sverige.

För en dryg månad sedan avbröt Visa Europe i Danmark, Norge och Finland sitt samarbete med Izettle. I de länderna fungerar tjänsten nu bara med kort från Mastercard, American Express och Diner’s Club.

Anledningen, uppger Johan Bendz, är att Visa Europe nyss rullat ut nya regler för mobilbetalningar, bland annat gällande säkerhet.

– Pinkod är en av flera frågor i den diskussionen. Vi uppfyller inte alla Visa Europes krav i dag men har en dialog med dem. Vi hoppas kunna presentera en lösning inom inte allt för lång tid, säger Johan Bendz.

Fakta

Mobila betaltjänster kommer från alla håll. Izettle skiljer ut sig genom att använda mobilen för att ta emot betalningar. Konkurrenten på området är Square, som hittills har satsat på den amerikanska marknaden.

Square använder kontokortets magnetremsa, en teknik som är mindre säker än betalningar med chipp och pinkod.

Andra modeller innebär att kundens telefon används, men inte av butiken för att ta emot pengar. Där laddar allt från storbanker, till kortföretagen och operatörer.

Google satsar på sin egen lösning, Google Wallet.